VIDEÓ!

2017.09.04. 10:27

Leteperték és ütötték a rendőröket a romanapon

Rátámadtak a kutasi romanap résztvevői közül többen a rendőrökre, emiatt a megyei főkapitányságról is érkezett erősítés. Tömeget kellett oszlatni a faluban, mert nehezen csillapodtak az indulatok.

K.G.

Úgy tudjuk, a szombati Miénk a város fesztiválról is sietve kellett távozniuk az egyenruhásoknak, hogy segítsenek a kollégáiknak a kutasi rendezvényen, ahol kirobbant a verekedés. Megkerestük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy milyen intézkedés történt, de Orbán Zoltán sajtóreferens a Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészséghez irányított bennünket. A rendőröket ért atrocitások ügyében hivatalból az ügyészség szólalhat meg. Csapó Gábor ügyész kérdésünkre megerősítette: hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt eljárást indítottak ebben az ügyben, ennek részleteiről azonban a nyomozás érdekei miatt még korai beszélni.

A településen aznap romanapot tartottak, kinti programokat terveztek, főzésbe fogtak, de a rossz időjárás miatt bekényszerültek a kultúrházba. Ütő Szabolcs, Kutas polgármestere csak este 18 óráig engedélyezte a mulatságot, de fél hatkor már kitört a botrány. Egy roma férfit közterületi vizelésen értek a körzeti rendőrök, ezért szabálysértési bírságot róttak ki rá. Szó szót követett, majd két roma a két körzeti rendőrre támadt, az egyiket leteperték, a másikat ütötték, erről értesült a polgármester.

– A művelődési ház vezetője szólt nekem, hogy ütik a rendőröket – mondta kérdésünkre Ütő Szabolcs. – Ezért én hívtam a megyei főkapitányságot, hogy csináljanak rendet. Nagy erőkkel érkeztek ki, elzavarták az akadékoskodókat, és egy nőt még lehúztak a rendőrökről. Szétoszlatták a tömeget, ezzel véget ért a rendezvény, többeket bevittek a kapitányságra. A tanulság az, hogy tettlegességig nem fajulhat el egy vita a rendőrökkel, legyen az roma vagy nem, ezt mindenkinek tudomásul kell vennie. Nálunk alapvetően nincs gond a faluban, de tavaly és tavalyelőtt is volt probléma a hasonló rendezvényeken, mert akkor egyesek úgy érzik, hogy többet megengedhetnek maguknak.

Videóra vették az esetet

Megkeresett bennünket egy nem helybeli roma kisebbségi képviselő, aki vendégként volt jelen a romanapon. Akkor már távozott, de hallomásból értesült róla, hogy mi történt valójában.

– Több probléma volt a rendezvénnyel – mondta a férfi. – Az önkormányzat nem biztosított megfelelő helyet, sokan állva ettek. 16 óráig kapták meg a termet, de a rendőrségi engedély 10 óráig szólt. Csak az utca felől lehetett megközelíteni az épületet, így illemhely hiányában vizelt egy férfi a kerítés tövébe. A rendőrök 10-15 ezer forintra büntették. Egy szóváltás után bilincsbe verték. Hasra fektették, majd rosszul lett, vizet kért, a kisgyermeke ott toporzékolt mellette. Akkor karmolhatta meg a rendőrt az egyik nőrokona, vagy csak belekapott a pólójába, mert azt kérte, hogy állítsák talpra. Vagyis nem teperték le, és nem ütötték a rendőröket! Ezután 23 rendőr vonult ki, gumibotot használva tereltek ki mindenkit a teremből. Akkor sérült meg egy nő keze. A sérelmet szenvedettek rokonai levideózták a történteket, azt mobiltelefonos felvételt keresték a rendőrök egész éjjel.

K.G.

Ezek is érdekelhetik