Ítélet

2017.11.21. 16:13

Eltiltották hivatásától – rendszeresen verte a gyerekeket a tanár

Elítélte a bíróság azt a hetesi tanárt, aki rendszeresen bántalmazta tanítványait az iskolában. Hat sértett elleni tettlegességért kellett felelnie, a bíróság tizenhat esetben találta bizonyítottnak, hogy a pedagógus nem tudott uralkodni az indultain és eljárt a keze. Némelykor sérülést is okozott.

K. G.

„Felkente a fiamat a falra” ezekkel a szavakkal tett panaszt egy szülő a bántalmazások miatt az iskolában, mégsem szűntek meg az esetek. 2016-ban egy névtelen levelet írt valaki az EMMI-nek. Ezután egy tankerületi vizsgálat indult, de fikciónak minősítették a verésekről szóló bejelentéseket. A vizsgálat vezetője később azt mondta a bíróság előtt, hogy nincs gyakorlatuk egymásnak ellentmondó vallomások bizonyításában.

A bizonyítást azonban elvégezte a Kaposvári Járásbíróság, és bűnösnek találta a tanárt. A bíróság 27 tanút hallgatott meg, tanulmányozta az iskolai jegyzőkönyveket. A bíró szerint a gyerekek tényszerűen, egyöntetűen adták elő a történteket. Ekkor már a vádlott is részbeni beismerő vallomást tett, és megbánó magatartást tanúsított.

A bíró egy év öt hónap börtönre ítélte a vádlottat közfeladatot ellátó személyként elkövetett bántalmazásért és testi sértésért. A szabadságvesztést másfél évre felfüggesztette. Ugyanennyi időre eltiltotta a pedagógusi hivatás gyakorlásától.

A bíró indoklásában kiemelte: a vádlott durván megsértette a gyerekek emberi méltóságát és a pedagógusi kötelezettségeit. A bántalmazással rossz mintát adott a gyerekeknek. A bíró hangsúlyozta: a tanulók egy része védekezésre képtelen, sajátos nevelési igényű enyhe fokban szellemi fogyatékos gyermek. Ők bár nehezen kezelhetőek, de erre meg kell lenni a pedagógusi eszközöknek.

Az ügyészég, a vádlott és védője elfogadta az ítéletet, amely így jogerőre emelkedett. A bíró, bár méltányolta a vádlott egyéb pedagógusi érdemeit, mégsem adott előzetes mentesítést neki. Ez azt jelenti, hogy amíg a büntetett előélet hátrányai alól nem mentesül, nem dolgozhat tanárként, ez pedig az oktatási törvényben foglaltak szerint több évet jelent, mint az ítéletben szereplő másfél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában