Gyorsuló idő

2017.12.19. 17:59

Új autók a rendőrségnek: öt évről háromra csökkent a járőrkocsik átlagéletkora

Megkezdődött a somogyi rendőrség szolgálati autóinak cseréje, hatvan új járőrautó érkezett a megyébe. A járművek kulcsait ünnepélyes külsőségek között vehette át az állomány.

Már reggel hét órától elkezdték beparkolni a hatvan új rendőrkocsit a megyei főkapitányság előtti térre, olyan aprólékos gonddal, hogy mindössze néhány centire álljanak egymástól. Valamennyi autó mellé egy-egy rendőr is felsorakozott, miközben rendőrségi drónt reptettek a tér felett. Így vették át a járőrök az új szolgálati autók kulcsait Molnár Gábor ezredestől, a Somogy Megyei-főkapitányság vezetőjétől. Az átadást megtekintette Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Biró Norbert, a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke, és Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője is.

Hosszú Balázs a kaposvári rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályán dolgozott, mielőtt a főkapitányság sajtószolgálatához került. Első kézből tudta meg, hogyan vélekednek a régi kollégái az új járgányokról.

– Gyorsak, megbízhatók, tágasak: egyszóval jó autók – foglalta össze. A régi rendőrautók megérettek a cserére, mert a fokozott igénybevétel és a magas futásteljesítmény miatt folyamatosan szervizelésre szorultak.

Az átadáson elhangzott: a kormány a rendvédelmi és honvédelemi szervezetek használatában lévő, magas futásteljesítményű gépjárművek amortizációs cseréjéről döntött. A beszerzések első ütemében 2017-ben az év végéig a rendőrségi járőrszolgálatok autóit cserélik le. Ennek keretében kapott hatvan új kocsit a somogyi főkapitányság, Audi, Volskwagen, Skoda, Mercedes és Suzuki márkájúakat. A járművekből valamennyi megyei kapitányságra jut majd, de még nem dőlt el, hová mennyi.

– Az új autók rendszerbe állításával a somogyi rendőrautók átlagéletkora 5,43 évről 3,42 évre csökkent – mondta Molnár Gábor, megyei főkapitány. – A folyamatos szolgálatellátás biztosításához a gépkocsikat szállító cégek öt évig, vagy 200 ezer kilométer futásteljesítményig gyári technológiás szervizhátteret biztosítanak. A gépkocsik a legmodernebb környezetvédelmi és biztonsági szempontok szerint készültek, sok vezetést segítő funkcióval, például parkolást támogató rendszert is építettek beléjük. A járművekhez mind téli, mind nyári gumiabroncs készletet is kaptunk.

 

Dinamikus beavatkozást ígérnek

A most beszerzett kocsik mindegyike közepes vagy nagy teljesítményű motorral felszerelt. 120-185 lóerő teljesítményű járművek a megkülönböztetett fény-és hangjelzéssel biztosítják a dinamikus beavatkozást a szakértők szerint. A Mercedesek és Volkswagenek terheléstől függően automata négykerék meghajtással, a Suzukik külön kapcsolható négykerék meghajtással rendelkeznek, ami a változó út és terepviszonyok között is stabil előrejutást garantálnak.

 

LED-es technikával szöveget írnak a kocsikra

A rendőrségi gépkocsikban új típusú LED-es technikán alapuló szövegek is megjeleníthetők, amelyek menet közben is alkalmasak a közlekedők pontos tájékoztatására. A somogyi főkapitány szerint az új gépkocsik a jövőben hozzájárulhatnak a rendőrségi feladatok magasabb szintű ellátásához, hatékonyan segítik majd a főkapitányság szolgálatának ellátását, és nem utolsó sorban korszerű munkakörülményeket biztosítanak a kollégáiknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában