modern tolvajok

2018.01.30. 11:30

Savazás, fagyasztás: új módszerekkel támadnak a betörők

A technikai fejlődés nem kerülte el a betörőket sem, emiatt ma már sok új módszer terjed körükben. Továbbléptek az olyan primitív technikákon, mint az ablakok befeszítése, vagy az ablaküveg betörése. Kopogtatás, fagyasztás vagy savazás – a profi betörő sok új módon juthat be a lakásba.

K.G.

Nyugaton már nem ritka a savas zárfeltörési módszer. A zárbetétbe tömény savat fecskendeznek, mely szétmarja a betétet. A zár tönkremegy, az ajtó pedig könnyebben feltörhető. Kopogtatással a zárat védő cilinderbetétet lehet külsérelmi nyomok nélkül, ráadásul gyorsan feltörni. A fagyasztás során a zárba folyékony nitrogént fecskendez a betörő. A magkihúzással a zárbetét magjába egy speciális csavart csavaroznak, majd azt tekerve kitépik. Sok művelethez speciális célszerszámok szükségesek.

Azt hihetnénk, hogy Somogyban a vidéki környezetben álló épületek miatt inkább az egyszerű, durva erőszakon alapuló betörési módszerek a gyakoribbak, ám megyénkben jellemzően a nagyobb városokban történik a legtöbb betörés, tudtuk meg Orbán Zoltántól, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. 2010-ben még mintegy 2800 vagyon elleni bűncselekmény történt Somogyban, amelynek fele lakásbetörésből tevődött össze.

– A jelenlegi adatok alapján azonban 2010-hez képest a harmadára csökkent mind a vagyon elleni bűncselekmények, mind a lakásbetörések száma – mondta Orbán Zoltán. – Az egyre terjedő köztéri kamerarendszereknek köszönhetően is visszaszorult a betörések száma, mert bűnmegelőző hatással bírnak, továbbá nagy szerepük van a bűncselekmények felderítésében.

A rendőrség felhívja a figyelmet: a megoldást ne várjuk kizárólag másoktól, elsősorban magunknak kell megszerveznünk a lakásunk védelmét. A hatékony védekezés kezdete, ha a tudatára ébredünk, hogy mi is bármikor károsultakká válhatunk. Szereltessünk fel korszerű, több ponton záródó ajtót és rácsot az ablakokra, ajtókra. Ennek a mechanikai védelemnek a behatolót már eleve el kell térítenie a szándékától, másrészt jeleznie kell, hogy a betörés nem lesz könnyű feladat. Tényleges feladata nem a behatolás biztos megakadályozása, hanem a késleltetés, miközben az elektronikus riasztórendszer jelez. A hosszabb-rövidebb ideig üresen maradó lakás nagy csábítást jelent a betörők számára. Ilyen esetben kérjünk meg szomszédot, rokont, barátot, hogy a távollétünk alatt menjen be lakásunkba. Kapcsolja fel a villanyt, ürítse a postaládát, seperje el a havat vagy a lehulló faleveleket, azt a látszatot keltve, hogy a lakás nem lakatlan. A lakás ajtajának, a bejárat környékét időnként vizsgálja át, hogy nem talál-e olyan elváltozást – számok, gyufaszál, egyéb jelzés – amely az elmúlt időszakban nem volt ott. Lehetséges, hogy ezek a lakás megfigyelését jelentik, és már a betörő készítette elő a terepet a bűncselekményhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában