Tragédia

2018.02.16. 19:21

Szinte percek alatt megsemmisült az otthonuk a pusztító tűzben

Teljesen kiégett egy hatvan négyzetméteres családi ház Táskán. A Horváth család az utolsó pillanatban menekült ki, sógorukat égési sérülésekkel szállították kórházba. Megmozdult a falu, a gyerekek iskolája, mindenki próbál segíteni nekik a kilátástalannak tűnő helyzetben.

Góz Lilla

– Nagyon kellett pisilnem, szóltam apunak és akkor vettük észre, hogy óriási a füst  – mesélte Románó. Táskai otthonuk szinte percek alatt semmisült meg. Horváth Balázs amint észlelte a bajt, azonnal felkeltette gyermekeit, feleségét és sógorát, s kimenekítette őket az égő házból. –  Nem hittem a szememnek mindenünk odalett, sírni lett volna kedvem, de gyermekeim úgy meg voltak rémülve, hogy tartanom kellett magam – mondta el a családfő.

 

–  Nézd apa, nem égett el az autóm. Anya megtaláltam a filceim – keresték a gyerekek mi az, ami nem vált a tűz martalékává egykori otthonukban. Édesanyjuk szomorúan figyeli őket. Azt mondta: egy szál pizsamába kerültek az utcára, férje vissza akart menni a pénzért, az értékekért, de a tűzoltók nem engedték. – Nem tudtuk elengedni pénteken iskolába a gyerekeket, mert nem volt mibe öltöztetnünk őket. Épp előtte kaptunk kis pénzt, bevásároltunk sokféle tartós élelmiszert, minden odalett. Nem is tudom, hogyan lesz a jövőnk – mondta elkeseredve az asszony.

Horváth Balázsnak két szakmája is van. Télen fakitermelést végez, nyáron pedig mezőgazdasági munkákból él. Márciustól a településen közmunkásként fogják foglalkoztatni a szülőket.

–  Ötvenezer forint azonnali segítséget adtunk a családnak – mondta el Gadányi István. Táska polgármestere hozzátette: a család egy rokonnál van, de van egy üres ház az eszközkezelő tulajdonában, amelyet átmenetileg odaadnak nekik. – Ahol eddig laktak, azt az ingatlant 2006-ban kapták a Máltai Szeretetszolgálattól, úgy tudom, hogy volt rá biztosítás. Felvettem a kapcsolatot a máltaiakkal, a napokban megkeresnek bennünket. Nagyon sokat dolgoztak Balázsék a házon, hogy komfortossá tegyék – mondta el a polgármester.

Nemcsak az önkormányzat, hanem a gyermek iskolája is azonnal a segítségükre sietett. A buzsáki oktatási intézményben a pedagógusok a szülőkkel közösen gyűjtésbe kezdtek. Vittek már ruhákat, tanszereket, most pedig bútorokat, háztartási gépeket próbálnak beszerezni a családnak. – Nagyon sajnáljuk őket, tisztességes, dolgos család, négy gyerekük közül három hozzánk jár, mindent megteszünk azért, hogy rendeződjön helyzetük – mondta el az egyik pedagógus.

Klári néni ruhákkal teli zacskókat vitt a családnak

Nagy zuhogásra, óriási fényárra ébredtünk fel az éjjel. Lángolt az egész ház, nagyon megijedtünk. Segítsen nekik, aki tud, nagyon tisztességes család, mindenük odalett – mesélte Dörnyei Lajosné.

–  Amíg fel nem méri a biztosító a helyszínt, mindent így kell hagynunk. Bár sok mindent már nem találunk, ami használható. Annyira átáztak a falak, hogy azt mondják a szakemberek menthetetlen a tömésház. Tizenkét éven dolgoztam rajta, szerettünk itt élni – mesélte Horváth Balázs, miközben becsukta a kaput és kutyáit vezette átmeneti otthonuk felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában