kihívások

2018.04.20. 16:27

A bűnt könnyebb megelőzni, mint megakadályozni

Garamvölgyi László fontosnak tartja, hogy a megelőzés már négyéves korban elkezdődjön, hogy tizennégy éves korukra a gyerekek eljussanak odáig, sem áldozatok, sem bűnelkövetők nem lesznek.

Varga László

Hazánkban a bűncselekményeknek főleg a hatvan éven felüliek az elszenvedői – mondta Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács igazgatója a Senior Egyetem előadásán a Kaposvári Egyetemen. Ennek okát abban látja, hogy az idősek másként szocializálódtak, így kevésbé bizalmatlanok.

A bűnt amúgy könnyebb megelőzni, mint megakadályozni, derült ki abból a kisfilmből is, amelyet bemutatkozásként vetített Garamvölgyi László dandártábornok. Úgy véli: aki a bűn útjára téved, az nem riad vissza az egyre szigorúbb büntetésektől sem.

A bűnözésnek a szűk élettér miatt a föld lakosságát nyolcvan százalékban kitevő városlakók vannak különösen kitéve. Garamvölgyi László fontosnak tartja, hogy a megelőzés már négyéves korban elkezdődjön, hogy tizennégy éves korukra a gyerekek eljussanak odáig, sem áldozatok, sem bűnelkövetők nem lesznek. Ez szerinte azért is lényeges, mert a jövőben gyökeresen át fog alakulni a bűnözés jellege, és olyan újszerű, eddig ismeretlen kihívásokkal fogunk majd szembesülni, amelyekkel ha nem küzdünk meg, a mindennapi létünk forog kockán.

– Ilyen kihívás például a mesterséges intelligencia – mondta Garamvölgyi László –, ha a robotok képesek lesznek önállóan gondolkodni, annak beláthatatlan következményei lesznek. A másik az agresszió, amely a lét- és a fajfenntartás ösztönéből is fakad. Az anyagi javak hajszolása a technológiai fejlődéssel az egyre gátlástalanabb bűnözők kezébe új eszközöket ad, amelyekkel szemben a megelőzés alapú társadalom kialakításával védekezhetünk. Ehhez pedig az egyénnek is foglalkoznia kell a globális kérdésekkel, és az idősekben is bőven van még potenciál. Az a társadalom lesz a bűnözéssel szemben a legellenállóbb, amelyiknek a polgárai tisztában vannak a rájuk leselkedő veszélyekkel és fel is készülnek ellenük – szögezte le Garamvölgyi László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában