ál-praktika

2018.05.15. 09:38

Álorvost lepleztek le a Balatonnál

Az ügyészség kuruzslás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat egy álorvos ellen.

K.G.

A vádlott általános ápolói és asszisztensi, majd járványügyi felügyelői végzettséggel rendelkezett, így éveken keresztül az egészségügyben, orvosok mellett dolgozott. A munkája során az orvosok által előre aláírt, de kitöltetlen orvosi vényeket is megszerzett, amiken előbb saját maga, majd a „betegei” részére írt fel vényköteles gyógyszereket.

Egy hamisított, mentőápolói végzettséget igazoló érettségi bizonyítvánnyal 2016 nyarán vízimentőként helyezkedett el egy Balaton parti hotelban. Azonban a vele kapcsolatba kerülő sérülteket, betegeket megtévesztve orvosi ellátásban részesítette őket, és többször orvosnak adta ki magát előttük.

Annak ellenére, hogy erre csak orvos jogosult az egyik beteg ellátásról ambuláns lapot állított ki és vényköteles gyógyszert írt fel neki. Egy másik fejfájásra és hányásra panaszkodó betegtől vért vett, majd mentőt hívott hozzá. A vádlott a mentősök előtt orvosnak adta ki magát és a beteg EKG vizsgálatát rendelte el, majd ennek elvégzése után a betegnek injekciót akart beadni, de ehhez a páciens már nem járult hozzá. A vádlott ezután az ellátásról ambuláns lapot ki, amit doktorként aláírt, majd a nevére „dr” előtaggal készített hamis orvosi körbélyegzővel látott el.

Később magát ismét orvosnak kiadva egy másfél éves, lázas beteg gyermeket is ellátott, illetve két könnyebben sérült részére tetanusz injekciót írt fel, amiket maga adott be.

Az ügyészség a vádlottal szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt, valamint indítványozta a korábban hivatalos személy elleni erőszak miatt kiszabott felfüggesztett börtönbüntetésének végrehajtását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában