szabadtéri tüzek

2018.08.03. 11:30

Egy eldobott cigarettacsikktől is könnyen leéghet egy erdő

A görögországi erdőtűz tragédiájának mértéke egyedülálló Európában, de kontinensen másutt sem ismeretlen katasztrófatípus az erdőtűz. Magyarország is ott van a veszélyeztetett országok között, Somogyban pedig sok az erdő. A szabadtéri tüzek szempontjából a két legveszélyesebb időszak nyár, illetve a tavasz kezdete.

Kovács Gábor

Hazánkban 452 erdőtűz történt 2016-ban, amíg Görögországban ugyanabban az évben 777 volt az erdőtüzek száma. Somogy az egyik erdőkben leggazdagabb megye, így bennünket is érint az erdőtüzek megelőzése, illetve az ellenük folytatott védekezés.

A szabadtéri tüzek szempontjából a két legveszélyesebb időszak nyár, illetve a tavasz kezdete. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet. Az elkövetkező napokban a meteorológiai előrejelzések szerint meleg, a szabadtéri tüzek kialakulásának kedvező idő várható.

– A szabadtéri tüzek legtöbbször emberi gondatlanságra vezethetők vissza – mondta Mihályka Szabina, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. – Ezért kérjük, hogy mindenki mindig kellő körültekintéssel gyújtson tüzet.

A Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság kiemelt feladatként kezeli a vegetáció-tüzek megelőzését. Az idei évtől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Igazgatósága, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt., valamint a másik nagy erdészeti társaság, a KASZÓ Zrt. is közreműködik a bizottság megelőzési tevékenységében.

Kettőezer-tizenhatban összesen 1106 tűzesethez riasztották a somogyi tűzoltókat, ebből 195 szabadtéri tűzhöz. 2017-ben hirtelen felmelegedés és a rendkívül száraz időjárás miatt a kiszáradt erdős területekre nagyobb számban riasztották tűzhöz a megye tűzoltóit. Tavaly 1193 tűzesetből 490 szabadtéri tűz oltását végezték az egységek. Ebből tizennégy esetnél kellett az átlagosnál nagyobb erőkkel beavatkozni. Kőkúton és Rinyabesenyőn is negyven hektáron égett erdő és csemetés. Hivatásos és önkéntes tűzoltók összefogásában sikerült megakadályozni a tűz továbbterjedését. Az idén eddig már 135 szabadtéri tűzhöz riasztották a somogyi tűzoltókat.

Megelőzhetők a szabadtéri tüzek

A károk megelőzhetők, ha betartjuk a szabadtéri tűzgyújtás szabályait. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, és csak a meghatározott időben. A szabadban gyújtott tüzet ne hagyjuk felügyelet nélkül, és gondoskodjunk oltóanyagról. Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, a tüzet folyamatosan tartsuk felügyelet alatt.

Erdőben csak a kijelölt helyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. Az autóból, vonatról ne dobjanak ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat. Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassák, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet. Üveghulladékot se hagyjanak az erdőben, réten, mert az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában