jogerős

2018.08.13. 18:53

Jó szándéktól a lefokozásig

Alezredessé fokozták le és hatszázezer forint pénzbírsággal sújtották Nagy Istvánt. A somogyi börtönparancsnokot másodfokon hivatali visszaélés miatt ítélték el.

Góz Lilla

– Júniusban a fővárosi ítélőtábla katonai tanács hozott másodfokú jogerős ítéletet – tájékoztatta lapunkat Csiha Gábor Sándor. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője hozzátette: a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát Nagy Istvánt bűnösnek találták hivatali visszaélés bűntettében, amelyért őt hatszázezer forint pénzbüntetésre és katonai mellékbüntetésül alezredesi rendfokozatba egy évre történő visszavetéssel sújtották.

– Az elsőfokú ítélethez képest annyi a változás, hogy a katonai büntetés lefokozás volt, de az nem volt jogerős. Ha az jogerőre emelkedett volna, akkor megszűnt volna a szolgálati viszonya a parancsnoknak és elvesztette volna rendfokozatát, magyarul le kellett volna szerelnie – tette hozzá Csiha Gábor Sándor. A szóvivő hozzátette: a katonai-nevelői hatás kiváltása érdekében fokozták le a vádlottat, valamint azért, hogy visszatartson más hasonló beosztású bv tiszteket hasonló cselekmény elkövetésétől.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Kommunikációs Főosztály lapunknak azt válaszolta, hogy tekintettel a hatályos adatvédelmi rendelkezésekre nem áll módjukban tájékoztatást adni az ügyben. Közölték azt is, hogy a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet vezetésében nincs változás.

Kerestük az ügyben az érintettet is, de BVOP irányadó rendelkezéseit tudomásul vettük. Információnk szerint a börtönparancsnok egy rabnak szeretett volna segíteni azzal, hogy szabadulása után munkát ajánlott neki, amelyet a volt rab nem fogadott el. Azonban hamarosan visszakerült a börtönbe, ahol Nagy István nem fogadta tárt karokkal. Úgy tudjuk, nem a rab, hanem egy ott dolgozó tett feljelentést az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában