hamis bérleti szerződések

2019.10.31. 10:11

Közel félezer okirathamisításban vett részt az ügyvédi iroda

Egy Somogy megyei ügyvédi irodában tevékenykedő ügyvédek és alkalmazottak is szerepet játszottak abban a büntetőügyben, amelyben most hozott ítéletet a Zalaegerszegi Járásbíróság.

K. G.

A vádlottak valótlan tartalmú bérleti szerződéseket írtak alá a saját ingatlanaikról külföldi állampolgároknak. Ezzel lakcímeket igazoltak 53 külföldi vádlottnak, akik így hamis állandó lakóhelyet igazoló lakcímkártyákhoz jutottak. A bérbeadók tisztában voltak azzal, hogy a külföldiek nem akartak beköltözni az ingatlanokba.

A megszerzett közokiratokkal a külföldi állampolgárok vezetői engedélyt honosítottak, vagy új jogosítványt szereztek, illetve a meglévő hamis vagy bevont engedélyüket szabálytalanul honosították. A vádlottak közül néhányan Somogy és Zala megyében több magyar háztulajdonost is felkerestek és anyagi ellenszolgáltatás ígéretével rábeszélték őket, hogy bérbeadóként biztosítsanak lakcímet a külföldieknek. Az ügyvédi irodában dolgozó vádlottak ügyleti tanúként írtak alá több bérleti szerződést annak ellenére, hogy tisztában voltak azok hamis voltával.

A bíróság az elsőrendű vádlottat 417 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében, mint bűnsegédet mondta ki bűnösnek, s egymillió forintos pénzbüntetésre ítélte, ugyanennyit kapott a felek között közvetítőként tevékenykedő másik vádlott is, míg egy harmadik társukat 216 eset miatt 400 ezer forintra bírságolták. A többi vádlott 50 ezer, illetve 400 ezer forint közötti pénzbüntetést, illetve megrovást kapott. De próbára bocsátás és felmentés is szerepelt a nem jogerős ítéletben az összesen 63 vádlott ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában