+18- rendőrkézen az elkövető

2020.01.10. 11:30

Megrázó felvétel: megfélemlítés és bántalmazás a gyermekotthonban

Brutális bántalmazásról készített videófelvétel került a világhálóra. A képkockákat egy kaposvári gyermekotthonban rögzítették decemberben. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, s az érintett gyermekotthon is vizsgálatba kezdett.

Koszorus Rita

16:54

Elfogták a bántalmazó fiatalt!

A kaposvári gyermekotthonban történt bántalmazás kapcsán a rendőrök korábban elfogták azt a fiatalt, aki a felvételt készítette, most pedig társát, a bántalmazót is megtalálták, majd bűnügyi őrizetbe vették.

A Kaposvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya súlyos testi sértés kísérlete miatt indított nyomozást egy kaposvári gyermekotthonban történt bántalmazás miatt.

Miután a nyomozó hatóság az esetről tudomást szerzett, hivatalból intézkedve soron kívül büntetőeljárást rendelt el, és azonnal megkezdte az ügy körülményeinek a vizsgálatát. A beszerzett bizonyítékok alapján a két feltételezett fiatalkorú elkövetőt azonosították, elfogták és előállították a Kaposvári Rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók mindkettőjüket súlyos testi sértés bűntett kísérlete megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A felvételen, mint bántalmazó látható 16 éves fiatalt őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

15:18

Információink szerint a rendőrség megtalálta a másik, a videóban is szereplő fiatalt. Ezzel kapcsolatosan a késő délutáni órákban adnak további tájékoztatást.

13:56

A videót eltávolították a közösségi oldalról.

13:18

A rendőrség a felvétel alapján nyomozást indított.

A Kaposvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya súlyos testi sértés kísérlete miatt nyomoz a gyermekotthonban történt bántalmazás miatt.

Miután a nyomozó hatóság az esetről tudomást szerzett, soron kívül büntetőeljárást rendelt el, és azonnal megkezdte az ügy körülményeinek a vizsgálatát. A nyomozók kihallgatták a sértettet.

A beszerzett bizonyítékok alapján két, feltételezett fiatalkorú elkövető egyikét gyanúsítottként hallgatják ki, míg társával szemben körözést rendeltek el.

13:00

Frissítés: beágyazni már nem lehet a videót, de még mindig elérhető a világhálón (a szerk.)

10:00

Egy riadt fiatal látható a kezdőképeken, akit egyszer csak nekifutásból hátba rúg egy másik fiú. – Beállsz nekem? – kérdezi a szemmel láthatóan riadt fiútól támadója és ököllel meg is üti, majd újra felteszi a kérdést.

– Kérlek ne, Karcsi! – kéri már összegörnyedve a tizenöt év körüli fiatal. Ekkor karon fogja a bántalmazó és a szoba közepére húzza, vélhetően, hogy jobb legyen a felvétel.

Mert egy harmadik fiú végig kamerázza az eseményeket, aki többször felnevet a látottakon. Sőt, néha biztatja is a brutális fiút, „csináljad már!” – kiáltja a telefonnal kezében.

A másfél perces felvétel végéhez közeledve a támadó fiatal ujját szája elé téve jelzi áldozatának, hogy maradjon csendben. A kegyetlen verés azzal ér véget, hogy a vérző szájú fiú fiatal felkiált az utolsó fejberúgás után, majd kinyílik az addig zárt szoba ajtaja.

A felvételt több ezren tekintették meg miután felkerült az internetre és felháborodott kommentelők követeltek igazságot a bántalmazott fiúnak.

Megmutattuk a felvételt Mátraházi Tibor gyermekpszichológusnak, aki szerint a bántalmazók erőfitogtatásnak szánták a videót. – Ez a verés egy műsor volt – mondta a kaposvári gyermekpszichológus. – Tehát akár még személyes konfliktus sem lehetett a háttérben, hanem a nézőknek történt ez az egész. Ez egy napi rutin lehet számukra, hogy azokat a gyerekeket, akik gyengék vagy támadhatóak, műsor gyanánt megverik, és az erősebbek így mutatják a fizikai felsőbbrendűségüket.

Ez a szakember szerint látszik a felvételen is: a bántalmazott diák pedig egyértelmű, hogy nem először szenvedi el az ütéseket és a rúgásokat, mert a mozdulatain látható, hogy tudja, mi fog következni. Újra...

Vizsgálódnak a gyermekotthonban, nyomozást indított a rendőrség

A szakember hozzátette: egyféle „iparág” is lett a nevelőszülőség, s akik már nem bírnak a gyerekekkel, úgymond „visszaadják” őket. – Nagy problémát jelent az iskoláknak, hogy amikor bekerülnek az intézménybe, hozzák magukkal az agressziót és azt az értékrendet, hogy csak az erő számít, mert így lehet túlélni – fogalmazott Mátraházi Tibor.

Egy neve elhallgatását kérő forrásunk azt is mondta az esettel kapcsolatban, hogy a nevelőotthonokban általában törzsi kultúra uralkodik, a gyerekeknek úgy kell kiharcolniuk bizonyos pozíciókat.

Úgy tudjuk, a videóra rögzített és a világhálón látható eset a kaposvári Zita Gyermekotthonban történt, ahol információink szerint vizsgálatot indítottak. Kerestük az otthont, ha kérdéseinkre választ kapunk, azt közöljük. A Kaposvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást indított súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában