tűzeset

2020.04.22. 17:00

Idén eddig a tűzoltók közel ötszáz tűzhöz vonultak Somogy megyében

Bár április 10-én országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, mégis sok esetben érkezett bejelentés, hogy ég a gondozatlan, magas füves vegetáció vagy a zöldterületen felhalmozott háztartási hulladék.    

Sonline

Forrás: Kaposvár HTP, Nagyatád HTP

Az utóbbi időben többször előfordult, hogy a megyében sűrű, fekete füstre lettek figyelmesek a lakók és kérték a tűzoltók segítségét. Kaposváron a Csillag utcában az út mentén felhalmozott háztartási hulladék lángolt, de Lábodon a Szabadság utcában, valamint Siófokon a Rét utcában szintén kommunális hulladék égett. Több esetben a környezetre kifejezetten veszélyes anyagot – autógumit és műanyagot – is tartalmazott a szemét.

Belterületi ingatlanokon csak ott és akkor szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol és amikor ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi.

Háztartási hulladékot égetni sem belterületen, sem külterületen nem szabad, még tüzelő- és fűtőberendezésben elégetni is szigorúan tilos! A kommunális hulladék égetése során felszabaduló veszélyes égéstermékek mérgezőek és a környezetre is rendkívül ártalmasak.

A tűzoltóknak számos esetben kellett beavatkozniuk száraz vegetációval borított, gondozatlan területeken. A tüzek többsége felelőtlen tűzgyújtásra, illetve emberi gondatlanságra vezethető vissza.

A szabályok megszegői amellett, hogy veszélyes tevékenységet űznek, tűzvédelmi bírsággal is sújthatóak, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett károk mértékétől függően akár 3 millió forint is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában