rossz nevelés?

2020.06.17. 13:54

Ebsétáltatók sokkolóval: gyakoriak a kutyatámadások Somogyban

Megszaporodtak a kutyatámadások Somogyban. Sokan félve viszik már sétálni kedvencüket, van aki kést visz magával, más pedig sokkolót vagy gáz­sprayt. A szakemberek szerint az agresszió kezelhető, sok esetben azonban a gazdák nem látják ennek fontosságát.

Góz Lilla

Fotó: ANDRASSY Zoltan

A Pécsi utcában egy udvarból a kerítésen keresztül húzott ki három stafford­shire terrier egy németjuhászt. Amikor a gazdái hazaértek, az utcán találták meg a széttépett állatot. Toponáron szintén egy németjuhászt ért támadás, az állat súlyos sérülései ellenére túlélte. Egy kaposvári olvasónk kutyájára séta közben támadt rá egy idegen eb pár napja, súlyos sérüléseket okozva neki. Hiába jelezte a hatóságoknál, a támadó kutya gazdája megúszta egy ejnye-bejnyével.

– Még csak elnézést sem kért – mondta lapunknak az olvasónk. – Annyit mondott csak, hogy kifizeti a gyógyítás költségeit.

– Olyannak is van kutyája, akinek nem kellene, hogy legyen – mondta el Boncz Edit, a Kutyatár Egyesület elnöke. Hozzátette: nekik is az a tapasztalatuk, hogy utóbbi időben megszaporodtak a kutyatámadások. Egy rossz állapotú kerítésen könnyen kijut az utcára az agresszív kutya, s a csellengésnek könnyen lehet támadás a vége. Vannak bizonyos fajták, amelyek tartása divat lett, de sok gazda nem bír velük.

– Nagyon szigorúan szabályozni kellene egyes fajták tartását, nagyon sok esetben hiányzik a felelős kutyatartás is, mikor bekerülnek hozzánk, gondot okoz az is, hogy nem ismerjük az állatok előéletét – jegyezte meg Boncz Edit.

Turgyán Ágnes kaposvári állatorvos az elmúlt hetekben három olyan kutyát látott el rendelőjében, amelyeket egy másik eb támadott meg. – Szerencsére mindegyik kutyát sikerült megmenteni, a legfontosabb először megnézni, milyen létfontosságú szerv sérülhetett, a harapott sebeket ki kell tisztítani, ezeket a fertőzöttség miatt nem varrjuk össze, a nyári meleg időben nagyon figyeljünk a legyekre, hogy a sebet ne köpjék be – sorolta az állatorvos.

Megjegyezte: sokszor tapasztalják, hogy a kutyatulajdonosok nem tudják megfogni házi kedvencüket. Előfordult, hogy a gazdát is megharapta az eb kezelés közben.

Skrek Roland több mint húsz éven át dolgozott a rend­őrség kutyáival, s amióta leszerelt, Kaposmérőben kutyasuliban és kutyaoviban tanítja a kedvenceket. Sokszor kerül hozzá túlzottan domináns, agresszív eb. – Ugyanúgy szocializálni kell a kutyát, mint ahogy a gyerekünket elvisszük óvodába – mondta Skrek Roland. – A gazda nevelésén múlik, hogy a kutya agresszívvé válik, vagy nem.

Hozzátette: vannak agresszivitásra hajlamosító gének egyes fajtáknál, minden kutyának kezelni kell a viselkedését, meg kell tanítani jól kommunikálni, mielőtt baj történne.

Az ebet is szocializálni kell – vallja a kutyakiképző.

Az agresszív állat szinte keresi a lehetőséget a támadásra

– Kezelni kell a kutya agresszióját terápiával, s kontrollálni kell az agresszív viselkedést a másik kutya irányába. Viszont helyette meg kell mutatni azt is, hogyan tudja levezetni a feszültségét a szocializáción és játékos viselkedésen keresztül – sorolta a kutyakiképző. – Ha az agresszív kutya egyszer már verekedett, utána nagy az esély arra, hogy keresni fogja újra az ilyen lehetőségeket. Sok gazda nem igazán tudja, hogyan kezelje a kedvencét, nem ismeri fel a kutya viselkedését, azt pedig végképp nem tudja, hogyan tudná kihozni egy konfliktusból.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában