viharjelzés

2020.11.02. 16:39

Hatszor volt igazán nagy vihar a Balatonon ebben az évben

Erre az évre véget ért a balatoni viharjelző szolgáltatás.

Sonline

Siófok, 2020. augusztus 12. A Balatoni Vízirendészeti Rendõrkapitányság siófoki rendõrõrsének rendõrei járõrszolgálat közben Siófok közelében 2020. augusztus 12-én. A Balaton Európa legbiztonságosabb tava, mondta Horváth László ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendõrkapitányság vezetõje két nappal korábban. Hozzátette, hogy idén 140 esetben riasztották már a vízirendõröket a Balatonon, és 310 sikeres életmentésen vannak túl. Idén az átlagosnál kevesebb, öt halálos tragédia történt a tónál, de az eseteket nem jogsértések, hanem rosszullét, ájulás okozta. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI / Vasvári Tamás

Fotó: Vasvári Tamás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) április 1-től október 31-ig a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot üzemelteteti, a viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosította.

 

A mai nappal véget érő 2020. évi viharjelzési szezont átlagosan szeles időjárás jellemezte. Hat alkalommal érte el erős vihar a Balatont. Májusban, júniusban, augusztusban és októberben egy, júliusban két napon regisztráltak műszereink 90 km/h-t elérő vagy meghaladó szélsebességet. A szezon legerősebb vihara 2020. június 29-én érte el a tavat, amikor egy zivataros hidegfront átvonulásakor Balatonmáriánál 97,9 km/h-s szélsebességet mértek.

A nyár kissé hűvösebben alakult, mint az elmúlt három évben. A nyár legmelegebb napja július tizedike volt, amikor Balatonbogláron 35,0 °C-ot elérő hőmérsékletet regisztráltak, Siófokon 34,9 °C-ig, Fonyódon pedig 34,6 °C-ig emelkedett a hőmérséklet.

A nyári félév csapadékösszege a Balaton térségében átlagosan 300 mm körül alakult, ami kicsivel a sokévi átlag alatti érték. Az áprilisi aszályhelyzetet egy gyengén csapadékos május követte, amikor az átlagos mennyiség kb. 50%-a hullott le. A nyár késve, de meghozta a várt csapadékot. Augusztusban például többfelé hullott 90 mm-t elérő vagy meghaladó mennyiségű csapadék. Keszthely térségében a 150 mm-t is meghaladta a havi csapadékösszeg, ami a sokéves átlag több mint kétszerese.

 

A Balaton parti strandokon, táborokban, kikötőkben összesen kétszáz tájékoztató tábla került ki, amelyek a viharjelzési fokozatokat és a viharjelző végpontokat mutatják be.

 

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság hat vízirendészeti rendőrőrsén 24 szolgálati kisgéphajóval 55 fő lát el szolgálatot a vízen. A folyamatos vízirendészeti jelenlét a nyár teljes időszakában biztosított volt. Elsősorban nem a fürdőzők, hanem a szörfösök, vitorlázók és egyéb vízi járműveket használók körében volt szükség rendőri intézkedésre, mentésre, mely betudható a hirtelen időjárási változásoknak, mely esetenként közlekedési problémákat okozott. A Balaton számos fesztiválnak és vízi rendezvénynek ad otthont, ilyenkor a vízirendészet folyamatosan kapta a viharjelzők állapotáról az információt, hogy felkészülhessenek egy esetleges mentési helyzetre, havaria megelőzésére.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a viharjelzési szezonban 148 esetben 314 fő fürdőző, vagy hajózó személyt mentettek ki a vízből. 2019. április 1. és október 31. között 10 ember fulladt a Balatonba. Halálos kimenetelű vízi közlekedési baleset nem történt a Balatonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában