videó

2020.12.03. 12:36

Vitatható helyről mért a sebességmérő a 67-esen?

Meglepő helyen bukkant fel egy rend­őrségi traffipax Mernye közelében, erről videófelvételt is készítettek somogyi autósok, amely egyre terjed az interneten.

K. G.

A helyszín a 67-es gyorsforgalmi út egyik felüljárója Mernye és Somogygeszti között. A felvételen az látszik, hogy a civil autóból traffipaxozó rendőr a felüljáró tetején áll az autó elé kihelyezett háromlábú eszközzel, ami belóg az egyik sávba. Ráadásul rögtön a kanyar után tűnik fel az autósok szerint egy beláthatatlan szakaszon, és ezt veszélyesnek tartják a hozzászóló sofőrök.

A kommentekben felvetődik egyebek mellett az is, ha jól értelmezik a sebességmérésre vonatkozó hazai jogszabályt, akkor lehet azon vitatkozni, hogy megszegte-e a rendőr a szabályt. A törvényből idézett ide vonatkozó rész alapján sebességmérő berendezést a közúton úgy kell elhelyezni, hogy a gyalogos- és járműforgalmat indokolatlan mértékben ne akadályozza. További szabály, hogy ha az adott jármű a forgalmat ellenőrzi, akkor az autópálya és az autóút leállósávjában megállhat. A leállósávon álló, a forgalmat ellenőrző járművet úgy kell elhelyezni, hogy az kellő távolságból észlelhető legyen.

A Somogyi Megyei Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre úgy reagált, hogy a forgalom ellenőrzését végző eszközüket a KRESZ vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően helyezték el. Az ellenőrzés helyének kiválasztásakor ebben az esetben is figyelemmel voltak arra, hogy az útszakaszra vonatkozó közlekedési szabályok maradéktalan betartása mellett – ilyen a megengedett legnagyobb sebesség korlátozása, illetve az előzési tilalom – a traffipax a közlekedés biztonságát ne veszélyeztesse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában