választási cselek

2021.10.29. 14:57

Választási csalás: Jobbára megrótták a kisberényi átszavazókat

Vádemelés után a bíróságra érkezett a kisberényi választási átjelentkezések ügye.

K. G.

Young handsome hispanic man at political campaign election holding hungary flag looking positive and happy standing and smiling with a confident smile showing teeth

Fotó: Shutterstock

Emlékezetes, hogy a 2019-es önkormányzati választások után a területi választási iroda azért semmisítette meg az első kisberényi választás eredményeit, mert a választások előtt néhány héttel a választásra jogosultak kisberényi névjegyzéke 252-re nőtt az eredeti 128 névről. Felmerült a gyanú, hogy sokan a bejelentés ellenére sem laktak életvitelszerűen az új lakcímén. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya közokirat-hamisítás miatt nyomozott.

Az ügyben a Somogy Megyei Területi Választási Iroda vezetője tett feljelentést 2019. októberében, erősítette meg kérdésünkre a Somogy Megyei Főügyészség. Összesen 135 ember gyanúsítotti kihallgatása történt meg tettesként, illetőleg bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt. A nyomozás eredménye alapján a Fonyódi Járási Ügyészség – az ügy vizsgálati szakba kerülését követő egy éven belül – 2021 júniusában 9 vádlott ellen emelt vádat a Fonyódi Járásbíróságon. A bíróság 2021 szeptemberében 4 vádlottal szemben hozott határozatot, melyben az ügyészi váddal egyezően 150 és 280 óra közötti tartamú közérdekű munka büntetésre ítélte az elkövetőket, míg 5 vádlott bűnösségéről csak ezután dönt majd tárgyaláson. Az ügyészség emellett 96 – jellemzően büntetlen, kedvező személyi körülményekkel rendelkező – gyanúsítottal szemben megrovást alkalmazott, míg a nyomozó hatóság 30 gyanúsítottal szemben az eljárást bizonyítottság hiányában megszüntette. Kisberényben egyébként az első, és az átjelentkezések miatt megismételt második önkormányzati választásokat is a független Baloghné Varga Zsanett nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában