Szabadtéri tűz

2022.06.28. 19:30

Az extrém hőségben jobban figyelnek a kombájnosok is

Megyénkben 2022-ben összesen 469 szabadtéri tűzhöz riasztották a katasztrófavédelmet. Ez a szám 26 százalékkal magasabb a tavalyinál. A katasztrófavédelem kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdasági tüzek megelőzésére: Somogyban június végéig 80 olyan ellenőrzést hajtottak végre, ami a betakarításhoz köthető.

Harsányi Miklós

– A tűzvédelmi oktató nemrég felkészítést tartott az alkalmazottaknak – mondta Zsiga Lajos, a göllei Korona Faluszövetkezet elnöke.  – A két kombájnoson kívül a szállításban, illetve a szárítónál dolgozók is részt vettek az oktatásban.

A vállalkozás 850 hektárt művel meg, s most a 30 hektár őszi árpát takarítják be. Az elnök szerint az aratás során minden feladatra ügyelni  kell,  indokolt a fokozott óvatosság.  Csaknem tíz éve a napraforgó szárítás közben ugyanis meggyulladt, s akkor nagyobb kár keletkezett. Azóta szerencsére nem történt gond. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arra hívta fel a figyelmet: a nyári betakarítás azon kívül, hogy nagy igénybevételt jelent a dolgozóknak, igen tűzveszélyes tevékenység

– A munka megkezdése előtt ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet  – közölték. – A gabonatáblában lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni.  S az üzemanyag-ellátó és olajtovábbító rendszereket is érdemes  ellenőrizni, mivel a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.

Gabonatáblán, s közvetlen közelében tilos dohányozni. Szakemberek szerint arra is tanácsos figyelni, hogy a kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkezniük. A munkagépet szükséges megtisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől, hogy  ne gyulladhasson meg. S a betakarítást, illetve a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is el kell helyezni a hordozható tűzoltó-készüléket.

Konzultáció a gazdáknak

A betakarítási munkálatok során az idén nem keletkezett tűz Somogyban. A hatósági szakemberek nem csak ellenőrzik a gépeket, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal, s tűzbiztonsági konzultációs lehetőséget is biztosítanak nekik.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában