Biztonság

2023.12.12. 11:59

Szén-monoxid-érzékelő előzte meg a tragédiát Tabon

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő hétfő este egy tabi családi házban, a Rudnay Gyula utcában.

A város tűzoltók műszerei a fürdőszobában mutatták ki a mérgező gáz jelenlétét. A lakók nem használhatják a kombi kazánt a szakember felülvizsgálatáig. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Idén már negyven alkalommal hívták a somogyi tűzoltókat szén-monoxid miatt.

Szén-monoxid nem csak régi gázkazánok hibás működése esetén keletkezhet, megfelelő levegő-utánpótlás hiányában bármilyen zárt térben égő nyílt láng forrása lehet a mérgező gáz fejlődésének. A tűz elhasználja a helyiség levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a már kis koncentrációban is halálos szén-monoxid. Nyílt lánggal működő berendezés esetén gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, nem elég néha kinyitni az ablakot. A szellőzés mellett azonban a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők mellé érdemes szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában