Sonline.hu videó

2024.01.25. 16:09

Életet menthet a füstérzékelő az otthonunkban

A füstérzékelők ma már nem csak az áruházakban, üzletekben védelmezik a vásárlókat, hanem otthonainkba is könnyen beszerezhetünk egy-egy készüléket és családunk védelmébe állíthatjuk.

Harsányi Miklós

Somogyban 259 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ezek közül egyikben sem volt füstérzékelő. Kadarkút, Balatonmáriafürdő, Csököly, Bábonymegyer, Hosszúvíz, Kaposvár. Csak néhány település azok közül, ahol a pusztító lángok miatt családok otthonai váltak lakhatatlanná. 

– Múlt hétvégén pedig Balatonföldváron követelt áldozatot a tűz, ahol szintén nem volt füstérzékelő – tájékoztatott csütörtökön a somogyi katasztrófavédelem. – A lakástüzek többségénél nem a tűz okoz sérülést, hanem a felszabaduló füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. Mindez megelőzhető, ha füstérzékelőt helyezünk el a lakásban. Az eszköz már a tűz kezdeti szakaszában hangos sípolással jelzi a veszélyt, amikor még van idő menekülni és hívni a tűzoltókat.

A katasztrófavédelem arra is felhívta a figyelmet: a füstérzékelő használatán túl, fokozott elővigyázatossággal és megelőző intézkedésekkel elejét vehetjük az otthoni tűzeseteknek.

  • Rendszeresen ellenőrizzük az elektromos készülékeket és vezetékeket.
  • Kerüljük a hálózat túlterhelését, és csak jó állapotú elektromos eszközöket használjunk.
  • Tartsuk távol a gyúlékony anyagokat a hőforrásoktól, és megfelelően tároljuk azokat.
  • Ügyeljünk arra, hogy a fűtési rendszerek karbantartottak legyenek, és csak megfelelően engedélyezett fűtőberendezéseket használjunk.
  • A nyílt láng használatára fokozottan figyeljünk, minden esetben győződjünk meg róla, hogy biztosan eloltottuk a gyufát, gyertyát vagy éppen a cigarettát.
  • Fokozottan figyeljünk az idős, egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre!

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában