Megkönnyezett ítélet

2024.01.23. 13:30

Nem küldte a bíró börtönbe az anyát, aki kitette a csecsemőjét a buszmegállóba

Nem akarta az újszülött gyereke halálát, de rossz döntést hozott – ezt mondta a bíró arról a 39 éves nőről, aki egy fonyódi buszmegállóban takaróba csavarva hagyta a titokban megszült kislányát 2021 októberében. Az anya elsírta magát a keddi ítélethirdetésen, hogy nem kell börtönbe mennie.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

A csecsemőre egy kutyát sétáltató pár talált rá, így menekült meg. Az anyát hamarosan kereste a rendőrség, és amikor ezt megtudta, hazajött Ausztriából, ahol dolgozott és feladta magát. Kiderült, hogy a nő teherbe esett egy idősebb férfitól, aki nem vállalta fel a kapcsolatukat. A szülés napján a nő egyedül volt egy balatoni nyaralóban. A vécén ülve szülte meg a gyermeket, majd a zuhanykabinban megmosdatta a síró csecsemőt. Egy ollóval elvágta a köldökzsinórt, felmosta a vért, aztán a férfi kocsijával bolyongott a Balaton-parton. Járt Balatonfenyvesen, Fonyódon. Nem emlékszik arra, hol tette ki a kislányt, szerinte nem volt tudatos döntés a buszmegálló.

– A szülés után a vádlott megfelelő fizikai és pszichikai állapotban volt, hiszen hazavezetett Ausztriába – érvelt perbeszédében az ügyész. – Nem szól senkinek a gyerekről, sem az édesanyjának, sem a gyerek apjának. Ha abban bízott, hogy valaki megtalálja a gyereket, akkor belenyugodott a halálába, hiszen a 8 fokos hidegben ellátás nélkül meghalt volna, a pokróc csak késleltette a kihűlését. Az újszülöttet egy kihalt helyen hagyta, mert októberben alig járnak arra. 

 Somogy Megyei Főügyészség emberölés kísérletével vádolta az anyát, a védője azonban azt kérte, hogy kiskorú veszélyeztetésében állapítsák meg a bűnösségét. 

– Ahhoz, hogy megértsük ezt az ügyet, vissza kell mennünk az időben éveket, az első gyermeke megszületéséhez, ami egy baráti-élettársi kapcsolatból született, és szakítás lett a vége – mondta a védencéről Ronga László ügyvéd. – Nem akarta a csecsemő halálát, hiszen ellátta, és védett helyre tette a Fonyódi Járási Ügyészség előtti buszmegállóba, ahol volt remény arra, hogy megtalálják. 

Az anyát Vadócz Attila bíró kiskorú veszélyeztetéséért egy év börtönbüntetésre ítélte három évre felfüggesztve. A bíró azt a szakértői véleményt fogadta el, hogy az anya szülés utáni pszichózisban szenvedett. Az ítélet indoklásában hangsúlyozta: a nőnek ezernyi lehetősége lett volna a helyzet megoldására, de az a tény, hogy ellátva, paplanba csomagolva hagyta a sorsára a csecsemőt, azt jelzi, hogy nem nyugodott bele a halálába. A tanúként kihallgatott mentősök is megerősítették, hogy a magára hagyott gyermek jó ellátást kapott a szülés után.  

együtt nevelik a kislányt

Az anya és a nagymama azóta együtt nevelik a kislányt, akinél közben daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, emiatt a kisgyermek kemoterápián esett át. Közben az anya hivatalos szülői felügyeleti jogát a Marcali Járásbíróság megszüntette. Az anya egyébként a nagyobbik gyermekét, egy fiút is gondosan neveli. A kislány édesapja azonban nem törődik a gyermekével, a tárgyaláson elhangzott, hogy tőle az anya nem várhatott segítséget. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője tudomásul vette, de az ügyészség fellebbezett, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán fejeződik be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában