Bűnmegelőzés

2024.02.08. 15:26

Az online csalásokra is felhívták a figyelmet Szentbalázs környékén

Szentbalázsra, Cserénfára és Gálosfára is ellátogattak a somogyi rendőrök a bűnmegelőzés jegyeit.

A bűnmegelőzési előadók a figyelemfelhívó- ismeretterjesztő programsorozatának soron következő állomásait járták be február 7-én. Szentbalázson, Cserénfán és Gálosfán is beszélgettek az érdeklődőkkel, akiket elsősorban az online világban leselkedő veszélyekre készítettek fel.

Napjainkban fokozódik az online térben elkövetett bűncselekmények, az online csalások száma, hiszen egyre többen intézik vásárlásaikat, pénzügyeiket is online. A kényelmes ügyintézés azonban veszélyeket is rejthet magában, a csalók újabb módszerekkel próbálják áldozataikat behálózni.

A főkapitányság a témával kapcsolatosan az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

  • Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím. A beazonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása.
  • Amennyiben rosszat sejtünk kérdezzünk rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszélünk, akkor látnia kell az adatsorban és tudnia kell rá válaszolni!
  • Ha gyanús a hívás, bontsa a vonalat és hívja a bankja hivatalos telefonszámát, érdeklődjön, hogy keresték-e önt.
  • Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se e-mailen, se üzenetben a bankkártyája adatait, a háromjegyű biztonsági CVC kódot, PIN kódját, illetve netbankja belépési adatait!
     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában