Megelőzés

2024.02.28. 14:07

Mátrix projekt: kaposvári és siófoki iskolába látogattak a rendőrök

A Mátrix Projekt keretében siófoki és kaposvári iskolákba látogattak a prevenciós szakemberek.

A somogyi bűnmegelőzési előadók február 21-én a Siófoki Széchenyi István Általános Iskola 7. és 8. osztályos nebulóinak tartottak előadásokat az online térben rájuk leginkább leselkedő veszélyekről.

Egy héttel később pedig Kaposváron, a Kisfaludy Utcai Tagiskola 7. osztályos diákjainak figyelmét hívták fel a szenvedélybetegségek káros hatásairól, valamint az azokhoz kapcsolódó bűntetendő magatartási formákról.

A kiberbiztonsággal kapcsolatban az előadók hangsúlyozták, hogy a biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internethasználattal és a személyes adatok fokozott védelmével a kockázatok jelentősen csökkenthetők. Többek között szó esett az internet függőségről, közösségi álprofilokról, adathalászatról, intim videók közzétételéről, valamint az internetes zaklatásokról.

A rendőrség tanácsai a virtuális térben történt áldozattá válás megelőzése érdekében:

  • Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!
  • Használjon erős, hosszú jelszavakat a közösségi oldalakhoz (Google, Facebook)! Ha szükséges tárolja őket jelszókezelő alkalmazásban.
  • Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!
  • Csoportosítsa ismerőseit és ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat!
  • Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg!
  • Soha ne adjon meg jelszót, PIN kódot e-mailben küldött kérésre!
  • Belépéskor inkább gépelje be az URL címet, mintsem a kapott linkre kattintva lépjen be az oldalra!
  • Online bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi banki oldalon adja meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!
  • Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adatához fér hozzá (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre stb.)! Szükség esetén módosíthatja az elérhető információk körét.
  • A biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internethasználattal és adatainak fokozott védelmével biztonságosabbá teheti az internethasználatot.

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában