Elővigyázatosság

2024.02.07. 11:00

Úgy megelőzték a bűnt Büssüben, hogy talán sosem látják többet

A Mátrix Projekt keretében Büssübe látogattak a prevenció szakemberei.

A Kaposvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési eladói február 2-én tartottak informatív előadást Büssüben, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványának felkérésére.

A szakemberek a leggyakrabban elkövetett bűncselekmények felismerésére, az áldozattá válás megelőzésére, valamint az internet veszélyeire hívták fel a figyelmet.

Napjainkban a digitalizációs folyamatok felgyorsulásával fokozódik az online térben elkövetett bűncselekmények, az online csalások száma, hiszen egyre többen intézik vásárlásaikat, pénzügyeiket is online. A kényelmes ügyintézés azonban veszélyeket is rejthet magában, a csalók újabb módszerekkel próbálják áldozataikat behálózni.

A főkapitányság a témával kapcsolatosan az alábbiakra hívja fel a figyelmet: 

  • Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím. A beazonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása.
  • Amennyiben rosszat sejtünk kérdezzünk rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszélünk, akkor látnia kell az adatsorban és tudnia kell rá válaszolni!
  • Ha gyanús a hívás, bontsa a vonalat és hívja a bankja hivatalos telefonszámát, érdeklődjön, hogy keresték-e önt.
  • Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se e-mailen, se üzenetben a bankkártyája adatait, a háromjegyű biztonsági CVC kódot, PIN kódját, illetve netbankja belépési adatait!

 A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére.

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában