Több milliós a kár

2024.03.18. 08:44

Moldávok lopták az elektromos kerékpárokat a Balatonon

A lopott kerékpárokat az interneten akarták továbbadni.

Kovács Gábor László

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Siófoki Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett lopással vádol két huszonéves moldáv férfit, akik Balaton-parti kempingekből loptak nagy értékű elektromos kerékpárokat. Korábban csomagszállítással foglalkoztak, így gyakorta együtt közlekedtek Európa-szerte. 2023 júniusában érkeztek Magyarországra, ahol elhatározták, hogy Balaton-parti kempingekben nyaraló sértettektől nagy értékű, többnyire elektromos kerékpárokat és rollereket lopnak, majd azokat az interneten értékesítik. Először egy Balatonalmádiban lévő kempingben csaptak le, ahol az egyik sértett
lakókocsijának elősátrából két e-bike-ot loptak el közel 2,5 millió forint értékben, miután levágták a kerékpárok lezárására szolgáló lakatot. A két férfi ezután Zamárdiba ment, ahol ismét egy lakókocsi elősátrába surrantak be, majd onnan két elektromos kerékpárt emeltek el 3 millió forint értékben, ezeket aztán egy román közösségi oldalon rögtön meg is hirdettek.

A Balaton mindkét partján tevékenykedtek 

Később Balatonfüredre autóztak,ahol erővágóval és kombinált fogóval a szögesdrótot átvágva bementek  egy kemping területére, majd egy kerékpár bérbeadással foglalkozó cég raktárát feltörték, és onnan három e-bike-ot vittek el 3,5 millió forint értékben, illetve két nyaralóvendégtől elektromos rollereket is összeszedtek összesen 1,5 millió forint értékben. A vádlottakat végül a nyomozók 2023 júliusában elfogták és őrizetbe vették. A nyomozás alatt több lopott járművet is felkutattak a rendőrök, néhányat maguk a vádlottak mutattak meg, de olyan előfordult, hogy az elektromos kerékpárokba szerelt nyomkövető segítette a hatóságok munkáját. Az ügyészség a Siófoki Járásbíróságra benyújtott vádiratában a 2023 júliusától letartóztatásban lévő vádlottak ellen börtönbüntetés kiszabására és közúti járművezetéstől eltiltásra tett indítványt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában