Riska-tábor

2017.07.19. 17:17

A szeretetről is tanulnak a gyerekek

Tíz éve még harminc diákkal indult az első Riska-tábor, az idén már háromszázan gyűltek össze a szennai skanzenben. A gyermekeket Szita Károly kaposvári polgármester is meglátogatta.

Kovács Gábor

Papírhajót fújtak, labdajátékokat játszottak a gyerekek, miközben a bibliaismeretük is gyarapodott a Riska-táborban. Egyéves hitoktatással felér a táborban töltött néhány nap, idézte paptársa véleményét az ötletgazda Nyéky Kálmán plébános.

– Szeretnénk megmutatni, hogy a gyermekeket a nyaralás közepette is össze lehet gyűjteni a szeretet forrása körül – mondta Nyéky Kálmán. – Hogy miként a gyermekek, mi is kitörő örömmel fogadhassuk azt a szeretetet, amellyel Jézus megajándékoz bennünket. Háromszáz alsó tagozatos iskolás gyermek két turnusban, tizenkét csoportba osztva vesz részt a táborban, lelkes csoportvezető fiatalok támogatásával. A megszerzett élményeket az éves hitoktatás során is felidézik. Biztos keretek között közösségi hátteret kapnak, amelyre nagy szükség van a mai világban. A környékbeli rászoruló gyermekeknek ingyenesen biztosítottunk helyet, ezt szeretnénk tenni a jövőben is a támogatóink segítségével. A kaposvári egyházmegyén kívül Szita Károly a saját keretéből támogatott bennünket.

Kaposvár polgármestere köszönetet mondott a szervezőknek, a szülőknek, és annak a hetven segítőnek is, akik a táborban munkálkodnak.

Játékos feladatok, vetélkedők is várják a táborozókat.

– Kaposváron nincsenek egyedül a gyermekek – mondta a polgármester. – A nyári napközis tábort 100-140 körüli napi gyermeklétszámmal üzemeltetjük a toponári iskolában. Húszmillió forintot különítettünk el ebben az évben a nyári közétkeztetésre. Emlékszem, három-négy éve még hétszázan vették ezt igénybe, most azonban ötven alatt van a rászoruló gyermekek száma. Ez jó hír – foglalta össze.

– Megnyertünk minden focimeccset! – lelkendezett a kis Borzavári Hanna, Jetter Zsolt pedig megerősítette, hogy a csapatok közül ők voltak a legügyesebbek. A donneri plébánián dolgozó Gyürüsi Zsolt hatodik éve segítő a táborban. Uzsonnát oszt a gyermekeknek, sőt még a gólyalábazásban is segít.

– Magával ragadó a gyermekek lelkesedése, ahogy a szentségimádáson 150 gyermek egyszerre figyeli, hogy velünk van az Úr! Ez nagyon jó érzés – mondta.

Játszva tanulnak a gyerekek.

Tornainé Báránkó Nikolett három gyermeke közül a legnagyobbat, a hat éves kislányát kísérte el a táborba.

– Sok éneket tanult pár nap alatt, nagyon szereti a mesélést, a bábozást – mondta az édesanya. – Mi a férjemmel évekkel ezelőtt már jártunk a táborban, és most visszatértünk. A mai Riska-táborok sokkal gazdagabbak, szervezettebbek. Ami nagyon tetszik, hogy tényleg Jézus van a középpontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában