Senki sem látta

2017.07.18. 18:08

Másfél milliárdos adótartozást halmozott fel a gyugyi csúcstartó

Minden bizonnyal egyéni vállalkozóról lehet szó, ha magánszemélyként ekkora mennyiségű tartozást hozott össze, állítja a szakértő.

K.G.

– Ilyen nincs! – ez volt az első reakciója Jelenka Györgynek, Gyugy polgármesterének, amikor meghallotta, a legnagyobb magyar adósnőt rejti a településük. A hölgy asszonynéven nyilvántartott a NAV-nál, és bár gyakori a vezetékneve, még sincs ilyen ember a községben. Aztán a polgármester kinyomozta: az asszony egy Kossuth utcai házba van bejelentkezve, az épület nem az ő tulajdona. Nem látta senki a faluban, állítólag Győr mellett él. – Bár lenne! – azt pedig így kommentálta Jelenka György, hogy van-e a településen akkora bejegyzett cég, amelyik ilyen méretű volna forgalmat bonyolítana le. Ellenkezőleg, alig van iparűzési adóbevétele az önkormányzatnak.

Nem találják a vállalkozót

Minden bizonnyal egyéni vállalkozóról lehet szó, ha magánszemélyként ekkora mennyiségű tartozást hozott össze, állítja a szakértő. – Előfordulhat, például a kereskedelmi tevékenységben, hogy a forgalom könnyen halmozódik, nagy számok jöhetnek ki, akár egy egyéni vállalkozónál is – mondta Szabó Tibor, kaposvári ügyvéd és adószakértő. – Ha nagy forgalmat bonyolít, az általános forgalmi adó 27 százaléka már tud – különösen, ha nem vallják be, nem fizetik be, és nem számolják el – ekkora adótartozást produkálni.

A szakértőnek nem meglepő, hogy a településen nem tudnak sokat az illetőről. – A vállalkozónak a székhely, telephely szerinti településre be kell jelentkeznie a helyi iparűzési adó miatt – magyarázta Szabó Tibor. – A főként az áfára irányuló adóellenőrzések tipikus megállapítása, hogy nem találják az adott címre bejelentkezett vállalkozót. Ez nem mindig jogsértő, de tipikus ellenőrzési helyzet.

Az adószakértő szerint vajmi kevés az esély arra, hogy behajtsák a tartozását.

– Az adóhatóság stratégiája az utóbbi időben helyesen a megelőzésre koncentrál – ismertette Szabó Tibor. – Ezek a nagy összegű magánszemély-tartozások mögött általában nincs fedezet, vagyon, ezért általában behajthatatlanok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában