Egészségügy

2017.07.13. 17:46

A somogyi városokba is begyűrűzött a háziorvoshiány

Már Nagybajomban és Nagyatádon is van olyan körzet, amelynek hosszabb ideje nincs állandó háziorvosa. Néhol az is előfordul, hogy minden nap más orvos rendel, s csupán néhány órát a körzetekben. Jelenleg 18 betöltetlen praxis van Somogyban. A települések helyettesítéssel oldják meg az orvosi ellátást. 

Fotó: illusztráció

Délelőtt helyett délutánonként és csupán néhány órát rendelnek a házi gyermekorvosok Nagybajomban. Egy éve nincs állandó körzeti gyermekorvosuk. Helyettesítéssel oldják meg a betegellátást.

Szél Petronella három gyermeket nevel, legkisebb fia Zalán, akivel gyakrabban kell vizsgálatokra érkeznie. – Mivel minden nap másik gyermekorvos van, előfordul, hogy nem is igazán tudják lekövetni, hétfőn milyen gyógyszert írtak fel neki, pontosan milyen problémával is érkeztem. Nekünk sokkal könnyebb lenne ha egy orvos lenne, délelőttönként. Már az is előfordult, hogy mivel nem volt rendelés, Kaposváron a sürgősségi ellátást kellett igénybe venni a pici rosszulléte miatt. Ez pedig nem kevés pénz és sok idő – sorolta aggodalmait a nagybajomi anyuka, Szél Petronella.

Nagybajomban egy éven nem tudják betöltetni a gyermekorvosi praxist, pedig 3 település több mint 1200 gyermeke tartozik a körzethez. Az önkormányzat 3 szobás szolgálati lakást is biztosítana és az állam is jelentős összeggel támogatná a kezdő háziorvosok elhelyezkedését. Ám Nagybajomban hiába hirdetik egy éve, többféle fórumon és portálon is a praxist, egyelőre nincs érdeklődő. – Nem is gondoltuk, hogy ekkora az orvoshiány – mondta Nagybajom polgármestere, Czeferner Józsefné. – Bíztunk abban, hogy mivel a nagybajomi körzet nagyon nagy, több a normatív támogatás, így könnyen találunk majd gyermekorvost. Ám rá kellett döbbennünk, hogy a gazdasági tényezők nemigen számítanak, pedig van felújított, kulturált rendelőnk és szolgálati lakásunk 

Nagybajomon kívül még 18 somogyi háziorvosi körzetben nincs állandó orvosi ellátás. A legtöbb helyen helyettesítéssel oldják meg néhány órára a betegellátást. Több településen a felnőttorvosok látják el a gyermekorvosi teendőket is. A legnagyobb a probléma a zsáktelepüléseken van, de már a somogyi városokban is van betöltetlen praxis. – Nagybajomon kívül például Nagyatádon is több háziorvos is feladta a praxisát, így az ott maradókra sokkal nagyobb teher hárul – mondta Dús István, háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke. – Például a készenléti időt is nekik kell megoldaniuk. Ezért azonban csak ambuláns finanszírozást kapnak. Például, ha beadnak egy súlyos allergia elleni injekciót, akkor azért is csak az 500-600 forintos ambuláns ellátási díjat kapják meg, holott annak a többszörösébe került az oltóanyag. Tehát nem rentábilis a készenlét, amire egyre többször kényszerülnek a háziorvosok

 

A fiatalok számára nem vonzó a háziorvosi pálya

Annak ellenére, hogy a finanszírozás évről-évre jobb, még mindig nem éri el a kórházi orvosok fizetését a háziorvosoké. Így egyre kevesebben választják a háziorvosi pályát. Ráadásul sok a költség és az adminisztrációs teher is. – Nagy kérdés, hogy mi lesz az országban eddig jól működő háziorvosi rendszerrel – tette föl a kérdést Dús István, háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke. – Nagyon sok az idős háziorvos, ők jól ismerték akár generációkon át a szülők, gyermekek betegségeit, a szociális környezetet. Ám most megszakadhat ez a folytonosság. Mivel most az orvosok a kórelőzményeket sokszor csak a számítógépről látja, s lehet, hogy azt egy másik orvos diagnosztizálta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában