Élővíz, nem medence

2017.07.12. 12:53

A természet is dolgozik a balatoni strandokon

A legjobb 33 balatoni strand közül csak egyetlen egy kapott ötcsillagos minősítést Somogy megyében, ez a balatonlellei Napfénystrand volt. A Kék Hullám zászló programban nem csak a szolgáltatások minőségét szemlézte a szakavatott zsűri, de a vizsgálatok során kiderült a hínarasodás több strandon is munkát ad a fenntartóknak.

Koszorus Rita

Csak egy déli parti strand érdemelte ki az ötcsillagos Kék Hullám Zászlót az idei fürdőhelyek versenyében. A zsűrizésben a Balatoni Szövetség, a Nők a Balatonért Egyesület és a Kerékpáros Magyarországért Mozgalom és a Balatonfelvidéki Nemzeti Park vett részt.

Megkerestük a Balatoni Szövetséget, hogy megkérdezzük: miért csak egy déli parti strand érdemelte ki a magas elismerést. A szövetség azt a választ adta kérdésünkre, hogy a bizottság tagjai végiglátogatja a nevezett helyszíneket és egy pontozólapon értékeli az ott látottakat. A pontokat összegzik és a lapokat megküldik a strandok üzemeltetőinek. – Tehát ők pontosan tudják, milyen szolgáltatáson kell még javítaniuk.

A szemle során fény derült arra is, hogy vannak olyan területek a Balatonon, ahol túlságosan vastag az iszapréteg. Ez azonban jelenleg a Keszthelyi-öbölben okoz problémát. – Folyamatban van a tó iszaptérképének elkészítése – közölte lapunkkal Fabacsovicsné Kovács Krisztina a Balatoni Szövetség titkára. – Ez alapján megállapítható lesz, hogy merre mozog az iszap, valamint hol és milyen beavatkozások szükségesek annak kezelésére. Az előzetes vizsgálatok előtt csak lokális beavatkozások lehetségesen, de ezek hatásfoka kérdéses.

A Kék Hullám Zászló program kapcsán az is kiderült, hogy a tó keleti medencéjében jellemzően jelen van a hínarasodás. Ám a szakemberek szerint ennek – habár a fürdőzés közben zavaró lehet a növényzet – örülni kell, hiszen a jó vízminőség okozza. – Ennek a problémának a kezelése csak lokálisan elképzelhető – közölte a Balatoni Szövetség.

Tehát a strandokon a hínár vágása a fenntartók dolga. A szakemberek ennek kapcsán arra hívják fel a turisták figyelmét, hogy a Balaton nem egy fürdőmedence, hanem élővíz, amelynek egy részét használják csak fürdőzésre. S ezeket az önkormányzatok igyekeznek a nyári hónapokban olyan állapotban tartani, amely az odalátogatók kényelmét és kikapcsolódását szolgálja.

Bogláron rendszeresen vágják a hínárt

Gyakran megjelenik a vízi növény Balatonboglár partjainál is, tudtuk meg Mészáros Miklóstól. – Nálunk egy vállalkozó végzi a hínár vágást – mondta a polgármester. – S habár mindig figyelni kell erre, a hínár elszaporodása jelenleg olyan, amelyet kezelni tudunk.

A városvezető hozzátette: a hínár jó jel, hiszen ez a Balatoni kiváló vízminőségére utal, amely hozzájárul ahhoz, hogy sok turista látogat a somogyi településre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában