A stuttgarti virtuóz

2017.07.30. 07:00

Tízezer euróért sem hagyná el új hazáját, Magyarországot

Új otthonra lelt Magyarországon és, ha fizetnének sem költözne vissza Németországba Klauss Charly, vagyis polgári nevén Karl Klauss. A ma már somogyfajszi nyugdíjas kalandos életutat járt be, s végül itt találta meg a béke szigetét.

Koszorus Rita

A Stuttgart közeli erdőben találtak rá a munkások csecsemőként, aztán árvaházba került és a második világháború idején számos viszontagságot kellett átélnie a sokak által – Magyarországon, pontosabban Somogyfajszon – csak Charlyként ismert énekesnek.

– Kevés ételt kaptunk a háború idején: azt mondták, az éneklés ételt ad – mondta, így Charly énekelt, amikor csak tehette. Kisgyerekként az árvaházban lépett fel, ünnepi eseményeken énekelt és harmonikázott. Egészen addig, amíg be nem sorozták a háborúba és szovjet hadifogságba nem került. – Szereztem egy olyan sérülést, ami miatt többé már nem tudtam a kezemet zenélésre használni.

De ebben az időszakban is az éneklés volt a mentsvára, az akkor 15 év körüli fiatal Charlynak. – Volt egy tiszt, aki tudott németül és mindig a Wo der Wildbach rauscht című dalt énekeltem. Neki ez annyira tetszett, hogy mindig elő kellett neki adnom. – Végül ez mentette meg az életét is, tette hozzá. – Felraktak minket egy teherautóra és vittek volna kivégezni, amikor a tiszt szólt, hogy engem ne vigyenek. Így megmenekültem, de a társaim kivégzését végig kellett néznem.

A háború után buszsofőrként is dolgozott 25 évig, nagyon szerették az utasok a daloló sofőrt. – Mert nálam esténként zene volt a járaton – mesélte a még ma is aktív Klauss Charly. – A főnököm azt mondta: álljunk csak meg, tíz buszunk van, de csak egy Charlynk.

Később megnyitotta saját lokálját a rajna-vidéki Lauterschwanban, ahol csodájára jártak a vendégek a tulajdonos fantasztikus tehetségének. Charly már 17 éve él hazánkban, magyar asszonyt vett feleségül és itt találta meg számítását. – Ha most tízezer eurót fizetnének, akkor sem mennék vissza – mondta határozottan az énekes virtuóz.

Karl Klauss 120 dalt komponált pályafutása során és megszámlálhatatlan embert szórakoztatott zenéjével. S mivel Magyarországot az igazi otthonának tekinti egy dalt is írt, afféle köszönetként. – A Szeretett hazám, Magyarország nagyon kedvelt mindenhol, amerre járok – mesélte lelkesen a somogyfajszi nyugdíjas. – Léptem már fel ezzel Afrikában, de Kaliforniában is. A minap is hívtak az ottani ismerőseim, azt kérték küldjek száz lemezt, de a magyar-dal mindenképpen legyen rajta.

Nagyon jól érzi magát hazánkban, azt mondja nyugdíjasként itt jobban lehet élni, mint Németországban. – A nyugdíjamból meg tudok élni, ingyenes tömegközlekedés és az egészségügy is sokkal jobb, mint nálunk, – emelte ki Klauss Charly. S, ami még nagyon tetszik neki, hogy az európai állampolgároknak éppen ugyanannyi joguk van, mint a magyaroknak. Nincs megkülönböztetés, ami nagyon vonzó volt számára.

A helyi sváb csoport ugyanis ezzel a dallal akar fellépni az októberi hagyományos sörfesztiválon, amelyre egyébként a somogyfajszi Klauss Charly is hivatalos.

Az idős férfi ma már inkább hobbiból énekel: gázsit nem, csak az útiköltség összege kéri el. Régen még megfizették az énekes fellépéseket, ma már azonban mindent le lehet tölteni az internetről, magyarázta a német férfi. Míg korábban háromnaponta lépett fel és sok turnéja is volt, ma már ritkábban adja elő hamisítatlan sváb dalait. Ám a lelkesedése az évtizedek során sem kopott meg, hiszen mint mondja a dalainak lelke van, amely mindenkit megérint.

Klauss Charly menedzsere sajnos időközben elhunyt, így a német férfi most új szakembert keres, aki segíteni tudná énekesi pályafutását. S bár ahogy említette, gázsit nem kér, de a menedzser segítségét megfizetné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában