Sárkányfesztivál

2017.08.01. 07:01

Balatonszárszó lehet a magyar Disneyland

Megelevenedik a mesék világa Balatonszárszón, az egy hétig tartó hetedik Sárkányfesztiválon. Kisgyerekes családoknak kedveznek a szervezők a meghirdetett programokkal, hiszen bábelőadás, kézműves foglalkozások és táncház is várja a látogatókat.

Koszorus Rita

Hét éve működik a településen a Csukás István nevével fémjelzett gyerekszínház, ahol a Kossuth- és József Attila díjas író darabjai kerülnek színpadra. Az alkotó és a település kapcsolata az évek során szorosan összefonódott, s innen jött a Sárkányfesztivál ötlete is. – Csukás István itt él közöttünk, ráadásul ő nagy Szárszó-imádó – magyarázta Dorogi Sándor polgármester Balatonszárszó és az író kapcsolatát. – Süsü, a sárkány egy olyan ismert figura, amelyet szinte nincs olyan gyerek, szülő vagy nagyszülő, aki ne ismerne. Ezért adta magát, hogy a mi sárkányunkról nevezzük el a fesztivált.

– Minden együtt van az örömhöz – mondta Csukás István, a Sárkányfesztivál megnyitóján. – Itt vagytok ti gyerekek, itt vannak a mesefigurák, itt van Süsü és én is. Úgyhogy sok örömöt és vidám percet kívánok mindenkinek.

A meseszereplőkkel úton-útfélen találkozhattak az érdeklődők, hiszen felvonulással köszöntötték a Balatonszárszóra látogató családokat. A szülők is nagyon meglepődtek, de a gyerekek örültek a leginkább az éneklő mesehősöknek. – Éppen készültünk bemenni a vízbe, amikor meghallottuk, hogy jönnek a mesefigurák – mesélte Tóth Sára Panna, aki családjával együtt nyaral a Balatonnál. – Nagyon megörültem neki és gyorsan kiszaladtunk a vízből, hogy közelről is lássam a kedvenceimet.

Panna kedvence Dorothy, az Óz a csodák csodájából, de természetesen Süsüt is gyakran néz. A híres egyfejűnek mindenki nagyon örült, sokan készítettek közös fotót vele, de volt, aki csak megsimogatta a sárkányt.

Az egyhetes „mesés rendezvénysorozat” mára Balatonszárszó emblematikus fesztiválja lett. – Ezt a kultuszt mi már visszük évek óta – mondta Dorogi Sándor, polgármester. – Sokan erre az egy hétre foglalják a szállásukat, amikor tudnak Csukás István figuráival találkozni.

Megelevenednek a mesehősök Balatonszárszón Fotók: Daria Narbutt

Ráadásul ősszel egy új Pom Pom játszótérrel bővül a balatonszárszói strand kínálata. A település vezetése azt tervezi, hogy egy nagy mesemúzeumot, parkot, valamint speciális játszóteret is kialakítanak a településen. Dorogi Sándor, polgármester úgy fogalmazott, hamarosan a magyar Disneyland lehet a Balaton-parti község.

A hetedik Sárkányfesztivál minden napra tartogat érdekességet a kicsiknek: lesz dumaszínházi gyerekelőadás, de színre viszik a Piroska című zenés báb-mesejátékot, valamint a Hetedhét varázslat zenés mesejátékot. Zenél a Budapest Bár a Csukás Színházban, a 100 Folk Celsius. De lesz zenés mesegála és mini disco Süsüvel a balatonszárszói zenepavilonnál.

A rendezvény teljes ideje alatt látogatható a mesefigurák kiállítása a Csukás Színházban és kedden, csütörtökön, valamint pénteken délelőtt kézműves játszóház is színesíti a mesefesztivál programját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában