Légimentők

2017.08.08. 06:57

Egy perc alatt négy kilométer – munkában a mentőhelikopter

Gyakran riasztják a mentőhelikoptert, a héten Balatonlellére is vonult ki a csapat. A gépeken mobil ultrahang készülék is található, a somogyi sérülteket a kaposvári kórházba szállítják a légi egységek.

Harsányi Miklós

Rosszul lett egy 70 éves nő a balatonlellei strandon, életjeleket nem mutatott, a Vízímentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársa egy külföldi strandoló segítségével megkezdték a reanimációt, a helyszínre mentőhelikoptert riasztottak. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója közölte: a légi mentés világszerte a helyszíni sürgősségi ellátás legmagasabb szintje. A mentőhelikopterek felszerelésének összeállításakor figyelembe vették a helyszínen alkalmazott különleges diagnosztikus- és terápiás eljárásokat valamint a légi szállítás által megkövetelt speciális igényeket. A magyar mentőhelikopterek mindegyikén megtalálható minden olyan felszerelés, ami egy rohamkocsin – többek között EKG, injekciós pumpa, defibrillátor, pacemaker – kiegészítve néhány egyedülálló eszközzel: mobil ultrahang készülék, melegítőpárna, eszközök helyszíni császármetszéshez, sebészeti felszerelés a mellkas megnyitásához és speciális vérzéscsillapító kötszer. – A légimentők jelenleg hét légimentő bázison hét mentőhelikoptert működtetnek – tudtuk meg. – Somogyba a balatonfüredi, a sármelléki, s akár a pécsi helikopter riasztható.

Győrfi Pál arról is beszámolt: a mentőhelikoptereket évente több mint kétezer alkalommal riasztják Magyarországon, ebből a somogyi mentések száma százas nagyságrendű. Nyáron van a legtöbb vonulás. A közlekedési, sport- és szabadidős balesetek, illetve szabadtéri munkavégzés közben történt esetek, továbbá a kánikula okozta rosszullétek és a vízi balesetek nagyon gyakoriak ezekben a hónapokban. Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatójától tudjuk: a somogyi sérülteket rendszerint a kaposvári kórházba viszik. A mentőhelikopter egy perc alatt négy kilométert tesz meg, így igen gyors lehet a kórházba szállítás, ami sok esetben fontos szempont. A mentőhelikopter riasztásáról a kapott információk, a pillanatnyi mentőkapacitás valamint egy szigorú szabályzat alapján a mentésirányító dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában