Otthon Melege

2017.08.25. 11:30

Energiamegtakarítás: a gázkonvektorcserébe is besegít a kormány

Régiónkban is népszerű az Otthon Melege Program háztartási gépcsere akciója. Somogyból több ezren éltek a lehetőséggel.

Koszorus Rita

Kettőezer-kétszázöt pályázatot nyújtottak be a somogyiak fele-fele arányban hűtő- és mosógép cserére. A régióban hétezren jelezték támogatási igényüket – közölte szerkesztőségünkkel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya. A somogyi pályázók 69 százaléka A++-os energiahatékonyságú készülékre adta be igényét, amelyhez 40 ezer forintos támogatást jelölt meg. Mosógépcsere esetében a benyújtók 85,7 százaléka A+++-os készüléket jelölt meg 45 ezer forintos vissza nem térítendő támogatás igényével.

Az Otthon Melege Program alprogramjának célja, hogy az elavult hűtő- és mosógépek cseréjét támogassa a kormány. Huszonöt és 45 ezer forint közötti vissza nem térítendő támogatást lehetett igényelni gépcserére, ám az feltétel, hogy energiamegtakarítást eredményezzen a beruházás. Ezt ugyanis igazolni kell. A megvásárolni kívánt készüléket a pályázati portálon található listából lehetett kiválasztani, s azt a támogatói nyilatkozat birtokában a szerződött kereskedőktől szerezhetik be a nyertes pályázók.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a miniszteri döntésre 150 nap áll rendelkezésre, s onnantól számított 15 napon belül értesítik a pályázókat az eredményről. A minap a szaktárca bejelentette, hogy a háztartási nagygépek cseréje után szeptemberben nyílik majd lehetőség gázkonvektorok cseréjére. Erre a célra, az Otthon Melege Program keretében 1,5 milliárd forint mértékű forrás áll rendelkezésre, a Dél-Dunántúlon 138 millió forint.

A hazai lakóingatlanokban hárommillió korszerűtlen gázkonvektor működik, 12500 darab cseréjére elegendő a rendelkezésre álló forrás. Egy pályázó maximum 500 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást kaphat a program keretében, amely utólagos finanszírozású. Fontos, hogy a beruházással kimutatható energiamegtakarítást és szén-dioxid-kibocsátás csökkenését eredményezze. A pályázaton elnyerhető támogatási összeget nem csak a készülékek megvásárlására lehet felhasználni, de a felmerülő anyag- és munkadíjak, továbbá a tervezési, engedélyeztetési és átvétellel kapcsolatos szakhatósági költségek, sőt még a tulajdoni lap költségek kiegyenlítésére is.

Schmidtné Hesz Henriett 2500 siófoki lakást kezel, zömmel új építésűeket, de hat épületben régi típusú konvektoros fűtés működik. – Van, aki már korszerűsített – mondta el kérdésünkre a társasházkezelő vállalkozó. – Láttam ezt a gyakorlatban, és azt gondolom, nagyon jó.

Hegedűs Zsolt, kaposvári gázszerelő kérdésünkre elmondta, eddig még nem érdeklődtek nála a konvektorok cseréjéről, de jó dolognak tartja. Akinek azonban nincsen pénze új konvektort vásárolni, annak azt javasolja tegye rendbe régi készülékét. – Ez néhány tízezer forint – tudtuk meg Hegedűs Zsolttól. – Ám így 8-10 százalékos hatékonyság javulás is elérhető. A szakemberek úgy vélik: sok családnak nagy segítséget jelenthet a 80 százalékos állami támogatás, hiszen a készülékek roppant drágák.

Jövőre napelemeket támogat a kormány

Nem érnek véget az energiamegtakarítást eredményező állami pályázatok a jövőben sem. Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára egy sajtómegkeresésre reagálva elmondta: jövőre várhatóan háztartási napelemek vásárlását is támogatja majd a kormány.

Információink szerint jelenleg erre a célra nem nyújt támogatást az állam, legutóbb 2016-ban volt erre példa. Akkor kedvező kamatozású hitel formájában járult hozzá a lakosság napelemtelep vásárlásaihoz. Alternatíva még a zölden gondolkodó családok számára, ha lakás-takarékpénztári megtakarítással rendelkeznek. Azt ugyanis a futamidő lejárta után, állami forintok igénybevételével akár napelemrendszer telepítésére is fel lehet használni.

Az Otthon Melege Programot az idén a tárca szén-dioxid-kvótákból fedezte. Szabó Zsolt államtitkár pedig megerősítette, hogy az idei esztendőben vissza nem térítendő lakossági energiafelújítási pályázatai sorában már nem várható újabb kiírás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában