Vízirendészet

2017.08.02. 07:04

A felelőtlenség fokmérője – 300 életet mentettek meg a Balatonnál

Közel háromszáz életmentésre volt szükség eddig az idén a Balatonon. A magas szám nemcsak azt jelzi, hogy nagyon sokan tartózkodnak a szezonban a magyar tengernél, hanem a felelőtlenségnek is fokmérője.

Kolumbán Tünde

Nagyon régen volt ilyen kemény nyara a vízirendőröknek, akik az éjfélkor kiadott harmadfokú hőségriadóban igyekeznek még fokozottabban figyelni. Az egyén felelősségét azonban semmi nem pótolja.

– Óriási a tó humán terhelése – fogalmazott Horváth László ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője hozzátéve, hogy kollegái heroikus küzdelmet folytatnak a tragédiák elkerülése érdekében. – Sajnos az idei év tapasztalata az, hogy rendkívül felelőtlenek az emberek. Sem az írott, sem az íratlan szabályokat nem tartják be, pedig saját magunknak kell mindent megtenni annak érdekében, hogy épen és egészségesen elhagyjuk a vízfelületet. Nem lehet elégszer elmondani, hogy másodfokú viharjelzésben tilos fürdeni. Komolyan kell venni azt is, hogy akinek

nincs megfelelő úszótudása, ne menjen a mély vízbe – hívta fel a figyelmet Horváth László.

A Balatoni Vízirendészet parancsnoka úgy véli, hogy az idei rendkívüli mentésszám az időjárásnak és a megváltozott utazási szokásoknak is betudható, hiszen jó időben sokan akár egyetlen napra is

elmennek strandolni a Balaton-partra. Ennek köszönhető a már említett, kiemelkedő humánterhelés.

Az idén eddig 12 tragédia történt a Balatonnál, a vízbefulladások között továbbra is gyakori, hogy a szerencsétlenül járt áldozatok vízibicikliről merültek el a Balatonban. A kedden nulla órakor kiadott harmadfokú hőségriasztásban különösen fontos tudni azt, hogy ha a parton árnyékban 35-40 fokot mérünk, akkor nyílt vízen akár 55 fok is lehet. Az extrém hőmérséklet miatt, különösen a délelőtt 11 és délután 3 óra közötti hőcsúcsban nem jó a Balaton nyílt vízén maradni. A lassan 27-28 fokra melegedő tó vize egyre kevésbé lesz alkalmas visszahűtésre.

– Mindenképp arra kérünk mindenkit, hogy ne csak az írott szabályokat tartsa be, hanem a jó tanácsokat is fogadja meg. Senki ne ugorjon felhevült testtel a vízbe vízibickliről vagy vitorlásról.

Éljenek a parton a visszahűtés lehetőségével és csak sekély vízben maradjanak – hangsúlyozta Horváth László azzal együtt, hogy ebben a szaharai melegben az úszással járó jelentős fizikai terhelés

sem ajánlott, nem beszélve a túlevéséről vagy a túlivásról.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, Bagyó Sándor írta le egy posztban a gondolatait annak kapcsán, hogy idén kiemelkedően magas a vízi balesetek áldozatainak száma.

Ezek is érdekelhetik