Főzőverseny

2017.08.06. 17:52

Kulináris élvezetek a kadarkúti városnapon

A városnapon adták a Kadarkút Városért kitüntető címeket. Ezúttal a helyi felnőtt labdarúgócsapat, valamint a Kadarkúti Közös Önkormányzati Hivatal kollektívája kapta az elismerést.

Koszorus Rita

A kulináris élvezeté volt a főszerep a kadarkúti városnapon. A bográcsok mellett 17 csapat szakácsai sürögtek, hogy a legfinomabb ételeket készítsék el a főzőversenyen. A legjobbnak végül egy vadasan elkészített nyúlcomb bizonyult, a második helyet a városnapon először résztvevő lengyel főzőcsapat tradicionális káposztás étele lett, míg harmadik a Jálics Ernő Iskola önjelölt séfjeinek halfasírt és halkolbász kreációja lett.

A kadarkúti asszonyok bemutatták a nyár folyamán összegyűjtött gyümölcsökből készült lekvárjaikat. Huszonhárman döntöttek úgy, hogy a városnapon is bemutatják mire képesek befőzésben, s közülük egy szőlőből készített gyümölcsíz lett a legjobb.

S, ha már kulináris élvezet nem maradhat ki a pálinka sem a versengésből, 20-an nevezték be párlataikat a kadarkúti mustrára. Az ítészek szerint a cseresznyéből készült pálinka volt a legjobb az összes nevezett ital közül.

A kadarkúti városnapon részt vettek a város testvértelepüléseinek delegációi így, az erdélyi Ozsdola és a horvát Veliko Trojstvo küldöttsége is képviseltette magát. Rajtuk kívül egy lengyel csoport is együtt ünnepelt a kadarkútiakkal, hiszen a városban a második világháború idején több lengyel menekült is élt. A Jálics Ernő Iskola történelemtanára megkezdte az egykori menekültek leszármazottainak felkutatását, s így került kapcsolatba Kadarkút a Lengyel-Magyar Baráti Társasággal. A távlati terv hogy testvértelepülési kapcsolatot alakítson Kadarkút egy olyan lengyel községgel, kisvárossal, ahol élnek leszármazottak.

A városnapon adták a Kadarkút Városért kitüntető címeket. Ezúttal a helyi felnőtt labdarúgócsapat, valamint a Kadarkúti Közös Önkormányzati Hivatal kollektívája kapta az elismerést. A rendezvényen Szászfalvi László, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője ünnepi beszédében a közösségek szerepét méltatta. Azt mondta: szívesen támogat a városnaphoz hasonló rendezvényeket, hiszen itt megmutatkozik egy közösség ereje. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke az egybegyűlteket tájékoztatta a kisváros sikeres pályázatairól a Terület- és Településfejlesztési Progamban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában