ünnepélyességi feltételek

2017.08.24. 11:30

Különös esküvő – bohócruhában nevetséges a boldogító igen

Az álomesküvőnek csak a képzelet szab határt, legalábbis majdnem. Különleges helyszínt arra, hogy hol mondjuk ki a boldogító igent, könnyű találni, persze a kivitelezésben lehetnek döccenők.

Barkóczy László

A nyár minden korban kedvelt időszak volt arra, hogy a szerelem szárba szökkenését követően, hivatalos mederbe tereljék a párok kapcsolatukat, vagyis hogy összeházasodjanak. Kaposvár főterén minden hétvégén szép ruhába öltözött boldog párok mosolyognak a szertartás előtt és után a kamerákba. Azonban nem csak ez az egyetlen szép környezet van a megyében, ahol meghatott igent lehetne rebegni.

Különleges esküvői helyek és helyzetek után kutatva jöttünk rá, hogy nem is olyan egyszerű ez. Hisz az álomesküvőnek nem csupán a képzelet szab határt, de azért vannak olyan törvényi és rendeleti feltételek, melyeknek meg kell lenni. Kiss Pál, Balatonföldvár címzetes főjegyzője kérdésünkre elmondta, számtalan hely alkalmas lehet esküvői ceremónia megtartására.

– A 90-es éveket megelőzően a szabályozás jóval szigorúbb volt, mint manapság. A polgári esküvőket nem lehetett külső helyszínen tartani, azokat csak a házasságkötő teremben lehetett megtartani. A rendszerváltozás aztán ebben is újat hozott, bizonyos feltételek teljesülése mellett, máshol is ki lehetett mondani a boldogító igent.

Így fordulhatott elő, hogy volt szertartása a jegyzőnek kicsi és nagy hajón, templomban, vagy éppen a templomdombon is. Egybekeltek segítségével szigeten, vízen és szárazföldön egyaránt. A helyszínnek azonban nem csupán romantikusnak és felejthetetlennek kell lennie.

– A legtöbb helyen, így nálunk is helyi rendelet szabályozza, mely helyszíneken lehet esküvőt tartani. A lehetőségek tára nagy, ugyanakkor ha valaki egy olyan helyszínt szeretne, ahol még nem volt esküvő, akkor előzetesen helyszíni szemlét kell tartanunk, és a jegyzőnek el kell fogadni az ötletet. Minden helynek és magának a ceremóniának is meg kell felelnie az ünnepélyességi feltételeknek. Ha ez nem teljesül, vagy időközben megváltozik, akkor akár közvetlen a ceremónia előtt is visszamondható az esemény – hangsúlyozta Kiss Pál.

– Volt olyan pár, akik bohócruhában szeretett volna megesküdni, de még a násznép is hasonlóképpen öltözött volna fel. Természetesen elutasítottam a kérést, hisz ez már messze túlmutat az előbb említett feltételeken, és egy hivatalos szertartást tett volna nevetségessé. De vannak olyan helyek is, ahol egyszerűen nem lehet normálisan, méltó módon lefolytatni a szertartást. Ezért nem tartunk esküvőt kisrepülőn, és víz alatt sem. Hisz az nem lehet megállapodás kérdése, hogy egy buggy az igen, kettő meg a nem – gondol bele nevetve a jegyző.

Nálunk Balatonföldváron nem oly rég nyitott meg a kilátó – tette hozzá. – Az ott található kilátó terasz és rendezvényterem is alkalmas romantikus esküvők tartására, hisz a háttérben a Balatonnal és az északi parttal egy igazán romantikus helyszín lehet. Ott például nagyon szívesen celebrálnék magam is esküvői szertartást, remélem hamarosan sor kerülhet rá.

Szomorú feltételek

Különleges esetben saját otthonban is lehet polgári szertartás, azonban ehhez különleges, szomorú feltételek szükségesek. Ha valaki ágyban fekvő, esetleg halálközeli állapotban van, de szeretne házasodni, akkor soronkívüliséget kérhet, valamint hogy otthonában adják össze választottjával. A szükséges igazolások benyújtása után az ilyen kéréseket nem utasítják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában