Boston-Kaposvár

2017.08.29. 07:00

Amerikai cég partnere lett egy kaposvári vállalkozás

Az óceánon túl, az amerikai piacon is megmutathatja tudását egy kaposvári informatikai vállalkozás, mely egy neves bostoni cég hivatalos együttműködő partnere lett.

Gyeszát Zsolt

A rohamosan fejlődő informatika világában nem ritka, hogy az eredményesség érdekében együttműködnek a speciális területen dolgozó cégek. Ám egy óceánon is átívelő partneri viszony már annál inkább sajátosnak mondható. A kaposvári Precognox Informatikai Kft. egy vezető amerikai cég, a Basis Technology hivatalos partnere lett.

– Két éve nyitottunk az USA felé, s voltunk is Bostonban egy több napos képzés keretein belül – tette hozzá Jóföldi Endre, a kaposvári vállalkozás ügyvezetője. – A szakterületünk mentén elkezdtük építeni a kapcsolatainkat. Igazán inspiráló környékén járhattunk, hiszen a partnercég székhelye Cambridge-ben van, ahol a sokak által jól ismert Harvard Egyetem vagy Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) is található.

 

Mint azt Jóföldi Endrétől megtudtuk: számos területen együttműködnek majd a cégek. Különböző fejlesztési kérésekben segítenek, melyeket az amerikai partner megrendel tőlük. Ugyanakkor a kaposvári vállalkozás a saját fejlesztésű szoftvermegoldásaiba is beépítheti az amerikai partner szoftveres technológiáját. Ezzel még eredményesebbek lehetnek a saját területükön a magyarok a jövőt illetően. Többek között az úgynevezett adatbányászatban használt informatikai megoldások terén is együttműködnek majd.

Az adatbányászat mindennapi fontosságára egy példát is hozott Jóföldi Endre: a bostoni maratonon robbantó merénylő rajta volt ugyan a veszélyes személyek listáján, de a neve másképpen volt írva, mint az útlevelében. Az amerikai partnercégnek viszont van egy névkereső programja, ami képes különböző írásmódok esetén is beazonosítani személyeket. Ha akkor már használta volna az amerikai határellenőrzési szerv a bostoniak szoftverét, elkerülhető lett volna a merénylet. A jó hír, hogy azóta ez egyébként már így van.

De az amerikai vállalkozás megoldásait számos más területen is hasznosítják. Egy kormányzati és kereskedelmi szektorban széles körben használt szöveganalitikai program fejlesztésében vehet részt a kaposvári Precognox. Egy programozó kollégájuk, Tavali Gábor már két és fél hónapot kint tölthetett az amerikai partnercégnél a közös munka előkészítése céljából. Sokat várnak a leendő együttműködéstől, ami jó alapja lehet a cég további fejlődésének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában