Enni jó!

2017.09.14. 17:30

Buday, a mesterszakács sütötte a szennai menzakosztot

Élvezettel fogyasztották a szennai Fekete László Általános Iskola diákjai Buday Péter mesterszakács zöldségfasírtjait. Ehhez a szakember egészséges alapanyagokból főzeléket készített, s desszertként házi gyümölcsjoghurtot, valamint barackrémet kínált a kicsiknek.

Koszorus Rita

– Meg kell a gyerekeket tanítani étkezni – mondta Buday Péter kérdésünkre. – Ha pici kortól megtanulják az alapanyagokat, akkor ők megszeretik és megtanulják. Nézzük a sárgarépa példáját, azt szeretik a gyerekek, mert tudnak tőle fütyülni. Ezzel van egy pozitív megerősítés, míg a brokkolinál csak azt hallja a gyerek társaitól, hogy fúj az nem jó.

Buday Péter az egészséges menza elkötelezett nagyköveteként igyekszik minél több helyen megmutatni a gyermekétkeztetéssel foglalkozó szakembereknek, hogy milyen sokoldalúan lehet egészséges ételeket készíteni. – Van egy elfelejtett tudás, hogyan kell megfőzni az ételt – mondta a mesterszakács Szennán. – Ez az ételbemutató arról is szól, hogyan tudjuk ezeket az alapanyagokat felhasználni, úgy hogy ne kerüljön többe.

Ehhez Szennán minden alap megvan, hangzott el az ételkóstolóval egybekötött receptfüzet bemutatón. – 2009-ben vettük át a konyhát egy vállalkozótól és egy hektáros a konyhakertünk, ahol paradicsomot, paprikát, uborkát, káposztát és zöldségeket termelünk – mondta Salamon Gyula, Szenna polgármestere. – Pontosan azért, hogy a diákok innen, helyből kapják az egészséges ételt. Mert nem mindegy mit esznek a gyerekek, nekünk felnőtteknek felelősségünk, hogy milyen étel kerül eléjük.

Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő az ételbemutatón azt mondta: a CÖF és Buday Péter együttműködése a menzareform érdekében a parlamenti munka és a civilség egymásra találásának példája. – AZ minden jogszabály nehézsége, hogyan tudjuk tartalommal megtölteni – mondta a honatya. – Itt most nem másról van szó, mint hogy egy civil szervezet egy kormányzati döntéshez igyekszik háttértartalmat adni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában