Ars Sacra

2017.09.20. 17:30

A Hajléktalan Jézus pihen a kaposvári főtéren

Engedjük, hogy a szobor megszólítson, provokáljon, és cselekvésre indítson – ezekkel a szavakkal fogadták a Hajléktalan Jézus szobrát Kaposváron, amely három napon át lesz látható a székesegyháznál.

Kovács Gábor, [email protected]

Timothy Schmalz kanadai szobrász megrendítő alkotást készített, amely megjárta a világ nagyvárosait Washingtontól a Vatikánig. A padon fekvő, pokrócba burkolózó alak lehetne egy hajléktalan is, akinek az arcát nem látjuk, de lábán a keresztre feszítés sebhelyeit igen. A köztéri vándorszobor a nap 24 órájában hirdet igét az alkotója szándéka szerint. A hívőknek azt üzeni, lássuk meg Krisztus arcát a kirekesztett emberekben, és a nem hívőket is arra emlékezteti, hogy forduljanak segítséggel az elesettek felé. Az együttérzés jelképévé vált művet a tíz éves Ars Sacra fesztivál programjaként hozták Kaposvárra.

A szobrot a Nagyboldogasszony Székesegyházban ökumenikus imádsággal fogadták, majd a templom mellett kialakított helyszínen beszélgetésre, közös étkezésre várták az érdeklődőket, magukat a hajléktalanokat is. Közülük Törzsök László elmondta: sokat jelent neki és sorstársainak az, hogy ily módon is törődnek velük, felhívják rájuk a figyelmet.

– Jézus szomjazza a szeretetet a hajléktalanokban és a szenvedőkben – mondta Varga László megyéspüspök a szobor érkezésekor. Hozzátette: nagyon örül, hogy a katolikus egyház négyezer embernek tud meleg ételt adni Somogyban.

– Nehéz szobor ez, súlyában és látványában is – mondta Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. – 28 éve látjuk a hajléktalanság problémáját, de nincsenek rá válaszaink. Varga László atya, aki ma kaposvári püspök, még somogysámsoni plébánosként tette fel nekem a kérdést: vajon felismerjük-e a legnyomorultabb emberben Jézust, tudunk-e úgy ránézni, ahogy Jézus nézett rá, amikor itt járt a Földön...

A szobor a máltai szeretetszolgálat támogatásával érkezett Kaposvárra, ők szerveztek országjáró körutat, hogy minél többen megismerhessék a mű üzenetét. Azt, ami közel áll sokak meggyőződéséhez, hogy a hajléktalan embernek elsősorban a másik emberre van szüksége. Az elesettek méltóságát ugyanis önmagában a szociális ellátórendszer nem tudja visszaadni, arra csak a társadalom képes. Három napon át tekinthető meg a Hajléktalan Jézus a Kossuth téren. Egyházi közösségek csendes virrasztást szerveztek az alkotásnál, elmondják majd az irgalmasság rózsafüzérének közös imáját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában