szezonértékelő

2017.09.29. 19:32

Idén is komp vitte a prímet a balatoni hajós forgalomban

Erőltetett menetnek nevezte az elmúlt két évet a beruházások terén a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a társaság pénteki szezonértékelő sajtótájékoztatón.

Kolumbán Tünde

Kollár József ezzel arra utalt, hogy 2016-ban és az idei évben mintegy másfél milliárd forint értékben fejlesztettek a cégnél. Ezek között az igazán látványos beruházásokat a megújult hajók jelentik, amelyek között van például a Kossuth komp és a Nemzeti Regatta nevű hajó is.

Kollár József utalt arra, hogy a cég csak 2017-ben több mint kétszer annyit költött beruházásokra, mint 2013-ban, és már az idei év első félévben elérték a 2015-ös szintet. A cégvezető ugyanakkor arra is kitért: ahhoz, hogy ezt az erőltetett fejlesztési tempót tartani tudják, szükség lesz azokra az állami forrásokra, amelyek a kormánydöntés értelmében 12,6 milliárd forint értékben állnak majd a Bahart rendelkezésére. Dónucz László, a Bahart értékesítési és forgalmi igazgatója szerint egyre inkább kirajzolódik, hogy a hajózás nem csupán egy közlekedési mód, az utazók élményekre vágynak, ennek tudható be, hogy a programhajók mind népszerűbbek. Ezek ősszel is járnak, a cég ezzel is igyekszik hozzájárulni az őszi balatoni szezon sikeréhez.

Az idén bevezetett újdonságok között az új jegykiadó program bevezetését említette, amelynek köszönhetően elemezhetővé válnak a forgalmi adatok. Veigl­ Gábor, gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettes elmondta: augusztus végéig mintegy 660 ezer utasa volt a személyhajóknak, míg a kompok forgalma a tavalyi rekordévet is túl tudta szárnyalni. Az első nyolc hónapban a szállított járművek száma 3,5 százalékkal, míg a kerékpároké közel 10 százalékkal nőtt.

Tőkeemelés előtt az önkormányzatok

A Balatoni Hajózási Zrt.-ben tulajdonos önkormányzatok pénteken délelőtt rendkívüli közgyűlést tartottak, ahol téma volt az októberben esedékes tőkeemelés kérdése is. A céget tulajdonló balatoni településeknek október 27-ig kellene megemelni a társaság törzstőkéjét, azt azonban nem lehet tudni, hogy ez megtörténik-e. Kollár József vezérigazgató beszámolója szerint a rendkívüli közgyűlést felfüggesztették azzal, hogy októberben folytatják. A cégvezető úgy fogalmazott: az önkormányzatok tárgyalnak a tőkeemelésről, és a határidőig jogszerű döntést hoznak majd.

A témában legutóbb Bóka István, balatonfüredi polgármester, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke nyilatkozott úgy, hogy tudomása szerint a Bahartnak címzett fejlesztési források egy része tőkeemelésként érkezne a céghez, ezzel pedig az állam tulajdoni hányadot szerezhet a társaságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában