Csömend

2017.09.18. 09:00

Közel egymilliós büntetést kaptak a falubusz miatt

Nagy érvágás volt a településnek az a 800 ezer forintos büntetés, amelyet a falugondnoki busz miatt kaptak, de összespórolták, és most önerőből igyekeznek fejleszteni.

Kovács Gábor, [email protected]

– Az államkincstár a falugondnoki buszt nem megfelelő körülmények között vásároló önkormányzatokat megbüntette, nekünk 800 ezer forintot kellett befizetnünk – mesélte el a történetet Szabó István polgármester. –A vásárláskor nem közölte velünk senki, hogyan kell a gépkocsikat átíratni. A hasonló esetekből országos probléma lett. Komoly érvágás volt, de kinyögtük. Tudomásom van róla, hogy más települések bíróságra adták az ügyet, kíváncsian várjuk, hogy mi lesz az eredménye. Kedvező bírósági döntés esetén mi is visszaigényelnénk a pénzt. A mesztegnyői körjegyzőségben hét település van, szinte mindegyiknek gondja ez, van önkormányzat, amelynek 1,9 millió forintot kellett fizetnie.

300 fő körül van a település lélekszáma. Az elöregedés Csömendet is sújtja, sok fiatal elköltözött, annak ellenére, hogy mindössze hét kilométernyire van munkahely Marcaliban. Bíznak abban, hogy még több munkalehetőség adódik a környéken, és helyben maradnak a fiatalok.

– Amit tudtunk, önerőből fejlesztünk a faluban, javítgatjuk a gazdasági épületeinket, útjainkat – mondta Szabó István. – Igyekszünk kis pénzből úgy gazdálkodni, hogy ki is tudjunk jönni belőle. A helybeli gyerekeket elvittük Nagyatádra kirándulni, a felnőtteket Igalba, a költségeket az önkormányzat állta. A nyugdíjasainkat is megbecsüljük, és ha elérik a 80. életévüket, ajándékkal kedveskedünk nekik.

Csömend pályázott az utak és a művelődési ház felújítására. A kultúrház 1955-ben épült, önerőből emelték. Elbontottak egy uradalmi magtárt, annak a helyén építették fel. Azonban a faanyagok azóta tönkrementek, a régi ablakokat cserélni, és szigetelni kéne. Reménykednek a pályázat kedvező elbírálásában, ha nem, akkor „kicsinyként haladva” saját pénzből csináltatják majd meg az ablakokat, a tetőt.

– Más falvakban vannak régiségek, kastélyok, szép templomok, de nálunk semmi nem volt, ugyanis az eredeti falu másfél kilométerrel távolabb helyezkedett el északnyugati irányba, mint a mai – idézte fel a múltat Szabó István. – A régi települést a törökdúlás idején lerombolták, a zsúptetős templomát is. A harangot egy kútba rejtették a menekülők, azóta sem találták meg. Emiatt van a községünk címerében a harang. Később a marcali grófnak volt itt birtoka, ahová letelepítette az új lakosságot. A régi falu egykor összeért Varjaskérrel és Kispejéssel, Cemend volt a neve, ebből lett a Csömend. A régiségek hiányát virágosítással, fafaragványokkal pótoljuk, ez díszíti a színpadot, a temető bejáratát. A régi temető is máshol volt, úgy kellett áthelyezni. 1982-ben a falu épített egy új templomot, összetartó a közösség, megpróbáljuk kihasználni, amit tudunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában