Veszélyes üzem

2017.09.02. 11:30

A legkisebb hiba is tragédiába torkollhat

Somogyban 280 munkabaleset történt az első félévben, legtöbb a gépiparban és a feldolgozóiparban fordul elő. Két halálos kimenetelű eset is bekövetkezett, a gépek, a technológiai folyamatok és a felhasznált anyagok jelentik sokszor a veszélyforrást.

Harsányi Miklós

Két esetben életveszélyes balesetet szenvedtek a munkavállalók, melyből egy személy külföldi állampolgár volt, s további két alkalommal halálos kimenetelű munkabaleset történt az első félévben Somogyban.

– A tavalyi év hasonló időszakához képest kis mértékű javulás tapasztalható, azaz a munka balesetek száma csökkent – közölte lapunkkal a megyei kormányhivatal kaposvári járási hivatal műszaki engedélyezési, fogyasztóvédelmi és foglalkoztatási főosztálya. – Minden munkahelynek és munkakörnek megvannak az általános és speciális veszélyforrásai, de a legtöbb súlyos munkabaleset jellemzően az építőiparban és a fakitermelési tevékenység során következik be, ahol a kockázatokat nagymértékben növelik a folyamatosan változó munkavégzési körülmények.

A legtöbb munkabaleset a gépiparban és feldolgozóiparban fordul elő, ahol az alkalmazott gépek, a technológiai folyamatok és a felhasznált anyagok jelentenek sokszor veszélyforrást, de számos jelentős kockázat van jelen a mezőgazdaságban is. Albertus József, a nagybajomi NaFa szövetkezet elnöke szerint az oktatás és a védőfelszerelések következetes használata segítheti leginkább a megelőzést, Horváth Péter, a barcsi Avermann-Horváth Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: ezen a téren is döntő jelentősége van a tudatos, előrelátó gondolkodásnak.

– Nálunk nem történt munkahelyi baleset, folyamatosan gondoskodunk az előírások maradéktalan betartásáról – folytatta a cégvezető. – Jelentős összeget, évente 10-15 millió forintot fordítunk munkavédelemre. Valamennyi dolgozónk használja az előírt egyéni védőfelszereléseket – sisak, hallásvédelmi eszköz, lábbeli – , s munkatársaink képzését is megoldjuk. Az újonnan belépő alkalmazottak is képben vannak a legfontosabb tudnivalókról.

Somogyban a súlyos és közvetlen veszélyeztetések miatt a munkáltatók részére nyolc esetben 845 500 forint munkavédelmi bírságot szabott ki a hatóság. Azok a természetes személyek, akik szervezett munkavégzés során feltárt szabálytalanságok után sem intézkedtek a dolgozók egészségének, biztonságának érdekében, hét alkalommal 490 ezer forint eljárási bírságban részesültek. Pálfi István zamárdi villanyszerelő szerint minden ágazatban törekedni kell a biztonságra, szakterületükön a legkisebb hiba is tragédiába torkollhat.

– Erre hívjuk fel a szakmabeliek figyelmét is: hiába a szaktudás és a rutin, a biztonsági előírásokat száz százalékosan be kell tartani – tette hozzá a zamárdi szakember, aki egy szolgáltatónak regisztrált alvállalkozóként dolgozik. – Létérdek, hogy a fiatal szakmunkások is az első perctől fogva ebben a szellemben dolgozzanak.

A munkavédelmi hatóság ellenőrzései során arra törekszik, hogy intézkedései után a munkáltatók és a munkavállalók jobban odafigyeljenek a szabályok betartására. S ezzel csökkenhet az esetlegesen bekövetkező munka balesetek száma, illetve súlyossága. Megtudtuk: az ellenőrzéseket tovább folytatják a szakemberek. A második félévben a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményeit kiemelten vizsgálják, ősszel a veszélyes anyagok felhasználásának célvizsgálata is lezajlik. Az utolsó negyedévben a kereskedelmi ágazat számíthat több ellenőrzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában