vissza a múltba

2017.09.09. 17:30

Megelevenedett a középkor a Vigasságok terén

Középkori hagyományőrző fesztivált tartottak a kaposvári Vigasságok terén.

K. G.

Az Ostrea peregrina rendezvénynek korábban a szentjakabi bencés apátság adott otthont, de most beköltöztek a Vármegyeháza udvarára, ahol egy XV. századi katonai tábor mindennapi életét elevenítették fel. Harci bemutatókat, csatajelenetet rendeztek, íjász- és vívóversenyeken mérték össze tudásukat a csapatok, de a közönség a korabeli táncokból és zenéből is kapott ízelítőt.

– Egy év alatt a somogyi és a dél-dunántúli csapatok közös munkája nagy fejlődést eredményezett – mondta Séta Attila, a kaposvári Fekete Sereg vezetője. – Mindenki fejlesztett a tudásán, felszerelésén. Nagyobb hangsúlyt kapott a szellemi műhelyek háttérmunkája. Forrásokat kutatunk fel, korabeli kódexekból, latinból és törökből fordítunk. Egy csatajelenettel koronázhattuk meg a mai napot, a közös munka csúcspontjaként.

 

– Egyre több csapatot, kézművest látunk vendégül, szakmai előadásokkal bővült a program – mondta Hegedüs Balázs, a Fekete Hollók rendjének vezetője. – Második éve dolgozunk együtt a Ripp-Rónai Múzeummal, közös előadássorozatot tartunk. A gyerekektől a felnőttekig mindenki találhat ebben kedvére valót: az, aki a küzdősportot, a történelmi kutatást szereti, a szép ruhákat, vagy a főzést. A hagyományőrzés nem lett olcsóbb, de az élményért megéri. Egy alapruházat százezer forint, és az még nem egy páncélos lovag.

Korabeli alapanyagokból hétfogásos reneszánsz ebédet főzött Kohári Gabriella kísérleti régész, például csontlében sóval, borssal, gyömbérrel és hagymával főtt marhahús mellé frissen reszelt tormából és mandulából álló krémes mártást tálalt. A rendezvényre a dombóvári, szegedi és siklósi középkori hagyományőrzők is eljöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában