adomány

2017.09.13. 14:00

A tű már a múlté – sárgaságmérőt kapott a kaposvári kórház

Nem kell tűvel megszúrni többé az újszülötteket, hogy vért vegyenek tőlük a sárgaság megállapításához, mert adományból egy új sárgaságmérő monitorral gazdagodott a kaposvári kórház. Modern eszközzel diagnosztizálhatják ezentúl a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Csecsemő-és Gyermekosztályán a sárgaságot, jelentősen csökkentve az orvosok, ápolók mindennapi munkáját és az újszülöttek fájdalmát.

Kovács Gábor

A sárgaságmérő monitor szerdai átadásán Papp Erzsébet orvos-igazgató hangsúlyozta: a gyermekellátás mindig is prioritást élvezett az intézményben. Az orvostudomány, a műszerek hatalmas ütemben fejlődnek, ezzel igyekeznek lépést tartani. A gyógyeszközök nagy részét saját forrásból, pályázatok útján szerzik be, de köszönettel fogadják az adományokat.

Az újszülöttkori sárgaság rendkívül gyakori, de ez a csecsemők élettani adaptációjához tartozik, és nem ártalmas. Az újszülöttek 40-60 százalékánál jelentkezik, a koraszülötteknél ez az arány a 90 százalékot is elérheti. Azonban ha elhúzódik, fel kell tárni, hogy nem húzódik-e meg betegség a háttérben. Ha az érték extrém marad, a sárgaság tud idegrendszeri károsodást okozni, azonban ez a mai diagnosztika és terápia mellett ritka.

– Az osztályunkon átlagosan mintegy 40 százalék azon újszülöttek aránya, akiknél eddig csak többszöri vérvétellel tudtuk megállapítani a bilirubin szintet. Nagy öröm, hogy az új műszerrel fájdalommentesen végezhetjük a babáink vizsgálatát – mondta Major Andrea osztályvezető főorvos.

Gyógyvarázs program

A sárgaságmérő a K&H Csoport Gyógyvarázs programjának támogatásával jutott Kaposvárra, és a Kométa is segítséget nyújtott a vásárláshoz. Kissné Makk Edit, a kaposvári bankfiók vezetője elmondta: 13 év alatt 389 alkalommal segítették a hazai gyermekegészségügyi intézményeket. Tavaly 360 munkatársuk ajánlotta fel karácsonyi vacsorájának árát erre a célra. Az ország legnagyobb önkéntes mozgalmát hozták létre azzal, hogy Gyógyvarázs programban személyesen és videón is mesélhetnek a kórházban fekvő beteg gyermekeknek a segíteni akarók. Prohászka Balázs, a Kométa 99 Zrt. ügyvezető igazgató-helyettese hozzátette: ők is az egészséges életmód elkötelezett hívei, amelyet a termékeik összetételével igyekeznek biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában