Energia

2017.09.15. 17:30

Új elektromos töltők kerülnek Somogyba

A jövőben bővülhet az elektromos autó töltőállomások száma, Kaposvárra is többet terveznek, de az egyik országos áruházlánc is arról tájékoztatott, hogy somogyi üzleteihez is telepítene töltőket.

Koszorus Rita

Egyre többször találkozhatunk az utakon zöld rendszámos autókkal. Ezek az úgynevezett elektromos használatú autók, amelyek káros anyag kibocsátása gyakorlatilag nulla, hiszen tisztán elektromos árammal működnek. A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint 2016-ban 13 darab zöld rendszámot adtak ki a Kormányablakok, idén pedig már 10 darabot. A gyarapodó e-autó park talán annak is köszönhető, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium jelentősen támogatja a vásárlást. A pályázati rendszer a vételár 21 százalékáig, legfeljebb 1,5 millió forintig finanszírozza a tisztán elektromos hajtású személy- és kis haszon gépjárművek vásárlását. Ezen felül több vidéki nagyvárosban, így Kaposváron is ingyen parkolhatnak a zöldautók.

Ráadásul nem kell teljesítményadót, átírási illetéket, cégautó adót, valamint regisztrációs adót fizetni a tisztán elektromos autók tulajdonosainak. S fenntartása, töredéke a robbanómotoros társainál. Egyes számítások szerint csak 5 forint kilométerenként, míg a benzines vagy dízel jármű kilométerenként 20 forintból hajtható.

S, habár egyre többen vásárolnak ilyen járműveket, a töltőállomások száma még mindig alacsony. A megyében csak Siófokon lehet e-tankolni, s a régióban még Pécsett van ilyen lehetőség.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tájékoztatása szerint, mostanáig 4 elektromos gépjármű töltésére vonatkozó töltőállomás-üzemeltetői-engedély kérelem érkezett be, amelyekben összesen 24 töltőállomásra kértek és kaptak engedélyt a kérelmezők. Ezek többsége fővárosi, s egyetlen volt a régióból, az is Szekszárdról.

Azonban úgy tudjuk, Somogy megyében hamarosan jelentősen megszaporodhat a zöldautó töltőhelyek száma. Arról még tavasszal beszélt Szita Károly polgármester, hogy Kaposváron is telepítenek nyolc töltőoszlopot. Legfrissebb információink szerint azonban kettővel több, vagyis tíz elektromos-kút várható a somogyi megyeszékhelyen. – De ezeket még követheti néhány a közeljövőben –, közölte szerkesztőségünkkel a Kaposvári Városháza. – Egy elektromos töltőállomásról már megállapodtunk a Magyar Villamos Művek Zrt-vel. S az egyeztetések a telepítésről jelenleg is folynak.

A Területi- és Településfejlesztési Operatív Programból nyert támogatásból három, a Modern Város Programban egy, a Jedlik Ányos Terv részeként pedig öt másik töltőállomás kerül Kaposvárra. Ez utóbbira pályázatot kellett benyújtania a megyeszékhelynek, amelyet biztosan meg is nyert. A Városháza közlése szerint a töltőállomásokat forgalmas belvárosi parkolókba telepítik majd.

 

Áruházláncok is kínálnak töltési lehetőséget

Úgy tudjuk több hazánkban is működő nemzetközi áruházlánc beszállna az elektromos töltő üzletbe. Ezért megkérdeztük az egyik érintettet, a Lidl Magyarországot. A társaság arról tájékoztatta lapunkat, hogy már négy áruháza parkolójában van töltési lehetőség. – A környezettudatosság jegyében kiépített nagy teljesítményű elektromos autótöltő-állomások a töltést maximálisan 50 kW teljesítménnyel legfeljebb 1 óráig ingyenesen biztosítja azon vásárlóinak, akik hálózatról tölthető elektromos autóval érkeznek – közölte válaszában Tőzsér Judit, a cég vállalati kommunikációs vezetője. – A töltőoszlop háromféle töltőfejjel rendelkezik, így szinte az összes, jelenleg forgalomban lévő hálózatról tölthető elektromos autó töltését el tudja látni. A töltőoszlop egyidejűleg 2 elektromos autó töltését biztosítja. A vállalat a törvényi előírásoknak megfelelően 2019 és 2024 között további töltőállomások kialakítását tervezi, többek között a Somogy megyei áruházainak parkolóiban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában