Országos Könyvtári Napok

2017.10.03. 10:37

Kalandozás a digitális könyvek világában

Tizenkilencedik alkalommal szervezik meg az Országos Könyvtári Napokat: vasárnapig seregnyi műsorból választhatnak a látogatók, fő cél az olvasás népszerűsítése. Somogyban 46 településről ötvenkét intézmény kapcsolódik a rendezvényhez, s összesen 211 programot szerveznek.

Harsányi Miklós

– A könyvtár nem csak előadás vagy tanulás helyszíne lehet, hanem sokrétű és szerteágazó szolgáltatást nyújt – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Horváth Péter, a kaposvári Takáts Gyula megyei és városi könyvtár igazgatója. – Azt szeretnénk, ha minél többen felfedeznék a könyvek világát.

Közel 9500 olvasója van a megyei könyvtárnak, s 2016-ban 156 325 kölcsönzést regisztráltak, a látogatók közel 40 százaléka gyermekolvasó. Hétfőn három programmal kezdődött a rendezvénysorozat, mely egészen vasárnapig tart. A nyomtatott és digitális könyvek világa, egészség természetes gyógymódokkal, a Kárikittyom Zenekar műsora, író-olvasó találkozó Bán Mórral, játszóház és vetélkedő gyermekeknek: rövid ízelítő a megyei könyvtár műsorából. Virág Erzsébet rendezvényszervező rámutatott: fő céljuk az olvasás hatékony népszerűsítése.

Elhangzott: vasárnap is nyitva lesz a könyvtár, Helka trilógia – a Balaton legendája újraéled címmel Nyulász Péter író-olvasó találkozójára hívják a látogatókat, s 50 százalékos beiratkozási kedvezményt adnak.

Elrajtolt a nagy beavatás

A nagy könyves beavatás – az öt hónapos vetélkedősorozat hétfőn indult, s az országos kampányhoz a kaposvári könyvtár is csatlakozott. A 14-21 éves korosztályt célozza meg elsősorban a vetélkedősorozat: a kaposvári Táncsics és a Munkácsy Gimnáziumból is jelentkeztek fiatalok.

– Hat csoport vesz részt a programban, egyenként 3-5 tagú csapat méri össze felkészültségét – tudtuk meg Nagyné Németh Ilona olvasó szolgálati vezetőtől. – Hét témában összesen 210 könyvből választhatnak majd a résztvevők.

Barátság, szerelem, sci-fi, bátorság és történelem: egyebek mellett ezek a témakörök szerepelnek, a verseny hét fordulóból áll. A fiatalok kreativitására épül a vetélkedő, hiszen nemcsak elolvassák a kiválasztott könyvet, hanem feldolgozzák a művet, melyhez zenét keresnek, de videóklipet vagy akár képregényt is készíthetnek. A lényeg, hogy sokoldalúan közelítsék meg az adott témát, s a műhelymunka során minél több közös élményt éljenek át a fiatalok, mely tovább erősítheti bennük az olvasás iránti szeretet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában