Időzóna

2017.10.28. 17:30

Megviseli a hangulatunkat az óra átállítás

Idén október 29-én kezdődik a téli időszámítás: vasárnap hajnali három órakor az órákat hajnali kettőre állítják vissza. Az óraigazítás néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint, emiatt a menetrendet nem kell módosítani.

Harsányi Miklós

Az óraigazítás hajnalán, a kettő és három óra között induló vonatok a kiindulási állomásukon, az úton lévő járatok pedig azon az állomáson térnek át a téli időszámítás szerinti közlekedésre, ahol éppen tartózkodnak, tájékoztatott csütörtökön a MÁV kommunikációs igazgatósága. Bővebb tájékoztatás a MÁV-csoport honlapján olvasható. Szalai Zoltán kaposvári közlekedési pszichológus lapunknak azt mondta: az óra átállítás sokaknál okozhat problémát. Felborul az ébrenlét-alvás 24 órás ritmusa, s ez negatívan befolyásolhatja a szervezetet. Különösen a szív- és az idegrendszeri betegségben szenvedőknek jelenthet gondot.

– Az új helyzethez az alkalmazkodás egyeseknél napokig, akár egy-két hétig is eltarthat – jegyezte meg. – Aki teheti, pihenjen többet, feküdjön le korábban, s így minden bizonnyal hamarabb megszokja az új időszámítást.

Ezek is érdekelhetik