elképesztő fotók

2017.10.30. 14:06

A mélység bűvöletében: halmozza a nemzetközi sikereket a búvárfotós

Egy somogyi búvárfotós munkáját díjazták a 32. Nemzetközi Búvárfotó és Búvárfilm Fesztiválon Szlovákiában. Ifjabb Lőrincz Ferenc egy egyiptomi merülés alkalmával örökített meg egy hajóroncsot, mely a fekete-fehér kategória győztese lett.

Böcz Zoltán

Tizenöt ország közel ötszáz pályaművet nevezett a versenyre. Az építészmérnökként dolgozó búvárfotós már tíz éve a mélység szerelmese és kameráját is rendszeresen magával viszi. Számos nemzetközi sikert aratott már, ráadásul a merülés mesterévé is vált ez idő alatt ifjabb Lőrincz Ferenc.

– Mióta merül, és milyen eszközzel tudja megörökíteni a mélység titkait?

– Tíz évvel ezelőtt kezdtem búvárkodni, azóta lassan hatszáz merülést tudhatok magam mögött. Ahhoz, hogy az ember tökéletesen tudjon fotózni el kell sajátítani a vízbiztonságot és tökéletes lebegési képességet annak érdekében, hogy ne a merülésre koncentráljon, hanem tényleg csak a megfelelő kép elkészítésére tudjon fókuszálni az ember. A felszerelést tekintve egy tükörreflexes felszíni kamerát használok, mely egy nyomásálló tokba van behelyezve. Ehhez a tokhoz csatlakozik két kar, melyek végén egy-egy vaku található, melyet a kamera vezérel.

– Mennyire elterjedt hobbi, szakma ez hazánkban?

– Most zajlik a búvárfotós országos bajnokság, november 9-én lesz az eredményhirdetés. Érzékelhető mennyien érdeklődnek a fotózás ezen fajtája iránt, hiszen az országban van nagyjából 40 ezer búvár, akik közül minden harmadik levisz magával valamilyen képrögzítő eszközt megörökíteni a merülés élményeit és ehhez képest az idén huszonheten regisztráltak a kétévente megrendezendő OB-re Miközben egy angol versenyen, az Underwater Photography of the Year-en 67 ország 4500 fotója versengett, ahol az idén portré kategóriában szintén első helyet szereztem a Face to Face denevér hal portrémmal.

– Mit lehet tudni a díjazott fotóról?

– Egy szafarihajó volt, a Heaven One, 2003-ban tizennégy évvel ezelőtt búvárokat szállított, de tűz ütött ki a fedélzetén és elsüllyedt. Többen merültünk együtt, de a sok búvár a képen elrontotta volna a kompozíciót, így kivártam míg a legtöbb merülő a hajó mögé kerül. Látszik felszállni miattuk a sok buborék, mely olyan hangulatot adott a fotónak, mintha bárányfelhők úsznának az égen. Ezt még megvilágította a Nap fénye is. Egyetlen búvár maradt a képen, hogy érzékeltessem vele a roncs méretét. Így készült ez a fotó.

– Mennyivel nehezebb a víz alatti fotózás, mint a felszíni?

– Felszíni fotózásnál a vakut helyettesíti a természetes fény, míg a víz alatt 5-8 méternél mélyebben már elengedhetetlen a vaku használata. Ha nem használnánk plusz megvilágítást, akkor öt méter mélységben például eltűnik a vörös, körülbelül olyan negyven méteren nincs már szín a tengerben. Minden kékesszürkés, egyedül a vaku fénye tud ezen változtatni, amely viszont csak egy kis távolságot tud megvilágítani, így a munkánkat is megnehezíti közel kell lennünk a fotó témájához.

– Mi az, amit legszívesebben lencsevégre kap, amikor merül?

– A búvárfotózás alapvetően természetfotózás, de roncsokat is előszeretettel örökítek meg. Ilyenkor meg kell ismerni a hajó történetét alaprajzát, hogy a belső terekből ki is találjunk, főleg ha nagy méretű az egykori vízi jármű. Ennek is megvan a szépsége számomra, építészeti hivatásom miatt vonz. A divatfotózás is vonz, szoktam medencés divatfotózásokat is vállalni.

– Milyen veszélyei vannak a búvárkodásnak?

– Ez a készülékes merülés társas sport, tehát egymásra kell vigyázni. A merülés szigorú szabályok szerint folyhat, ahol egymásért felelnek a merülőtársak. Ha műszaki hiba lép fel, akkor emberéletet követelhet, csak a másikra számíthatunk ilyenkor. Minél nagyobb vízbiztonsága van az embernek, annál könnyebben kezeli az ilyen helyzeteket. A felszerelésünk két úgynevezett második lépcsőből vagyis két légző automatából áll, így ha ezek közül az egyik meghibásodik, akkor ott van a tartalék, de ha mindkettővel baj van akkor a társunkra számíthatunk csak.

 

Névjegy

Ifjabb Lőrincz Ferenc 1970. február 23-án építész családba született Kaposváron. A szülei szeretete az építészet iránt olyan meghatározó volt számára, hogy azt szakmámként és

hivatásaként választotta magának. Az 1988-évi Táncsis Mihály Gimnáziumi érettségi után, 1994-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. 1997 óta Kaposváron él és építész tervezőként dolgozik saját irodájában.

Amatőr fotográfus, aki szakmájából és hivatásából adódóan alapvetően az építészeti fotózás érdekli, vagyis a háromdimenziós terek két dimenzióba történő leképezése. A hobbi fotózás után 2014-ben szerzett alkalmazott fotográfus végzettséget Pécsen.

2007-óta búvárkodik, jelenleg NAUI Dive Master végzettséggel rendelkezik. Ifjabb Lőrincz Ferenc vízalatti felszerelésének elengedhetetlen tartozéka lett a kamera.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában