Fényfogó

2017.10.22. 09:00

Napelemes templomot építenek Simonfán

Harmincmillió forintból újulhat meg a 250 éves simonfai katolikus templom. Nem mindennapi megoldás mellett döntöttek a településen: a templom tetején egy 5 kilowattos napelem is helyet kap majd.

Kovács Gábor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az önkormányzat egy pályázaton nyert 24,5 millió forintot a templomfelújításra. Ehhez 4,5 millió forint önrészt kellett hozzátenniük, ám az összeg felét a kaposvári püspökség állta. Az így rendelkezésre álló összegből vásárolták a napelemet, amelyet beépítenek az új tetőbe, ez biztosítja majd az épület fűtését és áramellátását.

November végén szeretnék átadni a megújult épületet. A munkások különleges vakolattal is beborítják a templomot, amely negyed évszázadig biztosan nem fog nedvesedni. Kicserélik az ablakokat, az ajtókat is, akadálymentes bejárót, parkolóhelyeket alakítanak ki, és térköves járda vezet majd a közeli turistaháztól a templomig. Egy helyi fafaragó művész, a Kapoli Antal-díjas Baka István pedig újabb stációkat készít a templom közelében.

A hatalmas domb tetejéről, ahol a templom őrködik a falu felett, pazar kilátás nyílik a Zselicre. – Folyamatos a vendégforgalom, egy évben több ezer turista is megfordul nálunk, még Franciaországból is jönnek – mondta Bodrog Gábor polgármester. – Éppen most érkezett egy megrendelés, hogy lefoglalnák az önkormányzat turistaházát, ahol 140 embert el tudunk szállásolni. Három turistaház van a faluban, a másik kettő a Meteor Egyesületé. Országos Kék Túra útvonalak vezetnek át a településen, a Meteor is sok túrát szervez, még az éjszakait is.

A bakancsos turizmus mellett a kerékpáros turizmusban is nagy lehetőséget látnak. Simonfa egy kerékpárszervizzel és bővített szálláshelyekkel, pihenőhelyekkel venné ki a részét abból a 70 kilométeres zselici kerékpárútból, amely 1,2 milliárd forintból épül, és nyolc települést köt majd össze. – Simonfa felfelé ívelő pályán van, foglalta össze a polgármester.

– Egyre több fiatal költözik hozzánk a táj szépsége és Kaposvár közelsége miatt, ezért most több az építkezés. Ám a közintézmények is megújultak, átépítették a kultúrházat és az orvosi rendelőt is. Tavasszal egy tornaszobát alakítanak ki a 45 gyermekes, két csoportos óvodában. A ravatalozó felújítását pályázatból tervezik. Az önkormányzat a legnagyobb munkáltató a környéken, 22 közmunkást foglalkoztatnak. A közmunkások 120 birkát gondoznak a egy mezőgazdasági program keretében.

A falu együtt lélegzik a Zseliccel. Most éppen gombaszezon van, rengetegen szednek vargányát az erdőben. Keresetkiegészítésképpen sokan makkot is gyűjtenek, melynek 240 forint kilója. Az erdészet felvásárolja, szaporításra szánják.

– Mivel sok a vad, a vadkár is tetemes a Zselicben, de a SEFAG Zrt.-vel közösen egyre jobban körbekerítjük a települést – mondta Bodrog Gábor. – Egy vállalkozás homoktövis ültetvényt létesített a közelben, elkerítették a területet, ez most elzárja a falut a vadak elől. Pár éve fényes nappal szabadult be egy vaddisznó az óvoda melletti ingatlan udvarára. Nagy riadalmat okozott, ki kellett lőni a rendőröknek.

– Hajnal, alkonyat idején a zártkerteknél minden áldott nap látni szarvast vagy vaddisznót, nem kell messze menni vadat lesni – tette hozzá. –Az erdőt egyébként megbecsülik a simonfaiak, nem oda hordják a szemetet. Az önkormányzat 2-3 havonta biztosít konténereket, amellyel összegyűjtik a lakosok nem háztartási hulladékát, hogy ne kerüljön ki a természetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában