Viseletek kicsiben és nagyban: Szántódpusztai rendezvény a népviselet jegyében

2024.04.28. 20:00

Újragondolt népviseletek varázsoltak a szántódpusztai majorság kifutóján

A népi kultúra és a népviselet volt a főszerepben a hétvégén a szántódpusztai majorságban. Divatbemutatók, táncház és tárlatvezetések várták az érdeklődőket.

Hajdú Marianna

Fotó: TIBOR KOVACS

Egy különleges eseményen vehettek részt, akik kilátogattak Szántódpusztára a hétvégén. A Balaton déli partjának néprajzi gyöngyszemében a majorság – mely hosszú felújítás után nyitotta meg nemrégiben kapuit – két napon a népi kultúra és a népviselet szerelmeseit látta vendégül. Az események között szerepelt egy fergeteges táncház, egy izgalmas divatbemutató, valamint egy rendhagyó tárlatvezetés is.

 

A nap kiemelkedő eseménye a Nemes Szilvia és Beszprémy Kata által vezetett divatbemutató volt, ahol hagyományos és „újragondolt” viseleteket mutattak be. 

A manökenként fellépő néptáncosok a majd 200 éves Öreg Csárda udvarán mutatták be a magyar népviselet gazdag sokszínűségét. Ezen felül megismerhettük, hogy eleink hogyan kommunikáltak szavak nélkül formákban, színekben és díszítésekben viseletük által. Az egykori viseletek után hagyományos elemek ötvözésével a modern divat is megjelent a rögtönzött majorsági kifutón.

 

Egy másik fontos eleme a programnak Vári Katalin babagyűjteménye volt

 

A gyűjtemény több mint 150 darab babát tartalmaz, amelyek Magyarország különböző régióiból származó népviseleteket, valamint a távoli országok népviseleteit is bemutatja. 

Vári Katalin szintén népviseletben várta a tárlat látogatóit. Egy gyönyörűszép kapuvári öltözetet viselt. Mint mondta, ma szinte csak a kalocsai és a matyó népviseletet ismerik sokan, de hazánkban található népviseletek ettől sokkal sokszínűbbek. 

A népviselet sok mindent elmond a viselőjéről, mint például annak korát, társadalmi és gazdasági helyzetét. Hiszen pont ez volt a régi paraszti világ lényege, hogy szavak nélkül is minden fontos dolgot eláruljon magáról a ruhának viselője: Honnan jött, melyik faluból, hány éves, hajadon, férjezett vagy csak menyecske vagy éppen milyen társadalmi pozícióval rendelkezik. Ehhez elég volt rátekinteni öltözetére és ez mind látható volt a ruhájának színeiben, mintájában, formájában és díszítettségében. 

Az esemény egyik legemlékezetesebb pillanata a felújított Ökrösszekér című szobor leleplezése volt vasárnap, amely a Nagyatádi Művésztelepről érkezett a pusztára, és immár újra régi pompájában csodálható meg.

Az est folyamán a Sólya Zenekar szolgáltatta a zenei aláfestést a pajtában megrendezett batyus bálhoz és táncházhoz, amit a viseletbemutatóhoz hasonlóan a Balatoni Népfőiskola Alapítvány szervezett. A népviseleti bemutató után a résztvevők maguk is belekóstolhattak a néptáncok világába, így az esemény nem csak szemlélődésre, hanem aktív részvételre is lehetőséget adott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában