nehézkes az alkotás

2017.10.20. 11:30

Romokban a kaposvári művésztelep, mégis ragaszkodnak a romantikus helyhez

Idestova negyven éve építették a kaposvári Balázs János utca végén álló műteremegyüttest. Az ott alkotó művészek szerint a mai körülmények megnehezítik a művészek munkáját. A város ingyen biztosítja a művészeknek a helyet, azzal a feltétellel, hogy tartsák azt rendben. Az önkormányzathoz nem érkezett panasz arról, hogy gond volna az épülettel.

Turbéki Bernadett

Este nincs közvilágítás, az alkotóknak a sötétben kell az udvaron botorkálniuk, ám a műtermekben nappal is láthatóan rosszak a fényviszonyok. Sötétek, a fény nem a megfelelő szögben esik a készülő műtárgyra. Gera Katalin a művésztelep létrehozása óta alkot itt. Azt mesélte, hogy a kezdetekkor még olajjal fűtöttek, volt itt központi fűtés, ám már a kazán sincs meg hozzá. A gázt saját költségen egykor elvezették az épületig, de nem mindegyik alkotó kérte, így a beruházás félbe maradt. Télen, ha lehet, keveset alkot itt. A nagy teret 14-15 fokig tudja felfűteni elektromos hősugárzóval, és cserépkályhával, de előfordult már, hogy 3-4 fokos hidegben dolgozott. Ráadásul az elektromos hálózat sem bír el egyszerre mindent.

– A plafon rendszeresen beázik, mert az építész akkoriban lapos tetőt tervezett, néhány lámpatest sem működik a vizesedés miatt – mondta Gera Katalin. – Ha villanyt kapcsolok, és még a munkámhoz elengedhetetlen reflektorokat is rákapcsolom, a flexelőt már nem tudom használni, mert nem bírja el a rendszer. Úgy húsz éve egyszer kértem a fenntartótól egy villanyszerelőt, de különböző okokra hivatkozva aki azért nem jött ki. Néhány éve a csatornázás is elkészült, a szennyvíz azonban gyakran visszabugyog, mert magasabban fekszik a rendszer, mint a műterem. – Mostanra már belefáradtam, hogy bármilyen problémát jelezzek bárkinek. Honthy Márta is azt mondogatta, nem igazán érdemes szólni.

Gera Katalin műtermébe már hatszor betörtek, ezért rácsok kerültek az ajtóra és az ablakokra. Egy korábbi betörésnél a fiatalnak vélt elkövetők csakis az aktokat vitték magukkal, máskor a bejáratnál fekvő, a sárlehúzó fémeket is felszedték az erre járók. Nagy kárt is okoztak azáltal, hogy összetörték az egyik megrendelésre készült szobrát, darabjait pedig elszórták az udvaron. A történtek miatt több alkotását már nem itt tartja. A környezetet egyébként az önkormányzat alkalmazottai rendben tartják, többször érkeznek fűnyírókkal, ám hamarosan az épületet is korszerűsíteni kellene. A szobrászművész azt mondta, nem valószínű, hogy a fiatal alkotók ilyen körülmények közé kívánkoznának, pedig ideális lehetne nekik is, ha renoválnák az épületegyüttest. Akár nyári alkotótáborok színhelyéül is szolgálhatna a negyven éves művésztelep.

 

Megkerestük a tulajdonos Kaposvár önkormányzatát is az üggyel kapcsolatban: – 2002-ben a műtermekre 353 ezer forintot költött az önkormányzat – írta a városháza írásos válaszában. – 2004-ben és 2005-ben megtörtént a tetőfelújítás és szigetelésre, ezek összesen 1 millió 980 ezer forintba kerültek. A műtermeket 2012-ben csatlakoztattuk 494 ezer forint értékben a szennyvízhálózatra.

A városházi válasz részletezi, hogy a bérlő művészeknek kell karbantartaniuk az épületet és fizetni a rezsit. – Ebbe beletartozik a burkolatok felújítása, javítása vagy cseréje, a tevékenység körében felmerülő felújítások elvégzése, a berendezések karbantartása és az épület, valamint az épület környezetének rendben tartása – írták. – A város jelenleg ingyen biztosítja a művészeknek a helyet, azzal a feltétellel, hogy tartsák azt rendben.

Az önkormányzat válaszában felhívta a figyelmet arra is, hogy semmilyen panasz nem érkezett a városhoz a művészek részéről, hogy gond volna az épülettel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában